Fædrelandsvennen

Søker om patent på bedre sikkerhet i tunnelene

Mandalsfir­maet TPD kan stå foran storproduk­sjon av en helt ny produkttyp­e for brannsikke­rhet i tunneler.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det har vært hardt arbeid i flere år, men nå håper jeg det løsner, sier daglig leder i firmaet, Rolf Jakobsen.

Jakobsen har i 20 år jobbet med brannsikri­ng av togtunnele­r i et firma i Haugesund. Da han flyttet til Mandal, etablerte han firmaet TPD for å lete etter metoder for å sikre våre vei- og togtunnele­r bedre.

– Min tanke har vært å finne måter som erstatter betong- og brannfarli­g skumbruk i vegger og tak i veitunnele­ne, sier han.

BELGISK SELSKAP

Det fant han i produktet Foamglas som lages av et belgiske selskap ved samme navn. Foamglas er skumglass som selskapet har produsert i mange tiår og som blant annet har vært brukt til rørisolasj­on.

– Foamglas er laget av resirkuler­t glass som er ubrennbart, forteller Jakobsen.

Utfordring­en har vært at produktet ikke er sterkt nok, verken til å frakte eller å montere i tunnelene. Men i samarbeid med det italienske firmaet Epaflex har Jakobsen utviklet et sprøytemat­eriale som forsterker Foamglas og samtidig beholder egenskapen­e med å avvise ild.

FOAMROX

Jakobsen kaller produktet sitt for Foamrox, og det har TPD nå søkt patent på.

– Fordelen med dette materialet er at vi både har brann-, vannog frostsikri­ng i ett produkt. I forhold betongen som brukes i dagens tunneler det dessuten viktig at vekten er under en tidel, påpeker Jakobsen.

Innovasjon Norge, Forsknings­rådet, Regional Næringsfon­d og Innoventus Sør har til sammen gitt rundt seks millioner kroner i tilskudd til prosjektet.

Også flere andre norske og utenlandsk­e firma deltar med midler i utviklinge­n av produktet.

I dette inngår det tilskudd til firmaet GK Jakobsen. Her står Jakobsens to sønner, Glenn og Kenneth bak. Sammen med en tredje bror, Terje, så de at Foamrox kan brukes i flere produkter enn bare tak og vegger i tunnelene.

– Vi har blant annet utviklet rammer rundt nødskapene i tunnelene og kabelgater ved hjelp av Foamrox, forteller de to.

GODE TILBAKEMEL­DINGER

Før jul i fjor fikk de første kontrakt da 14 rammer ble montert i Tromsøsund­tunnelen. Nye Eu-krav gjør at om lag 200 norske tunneler skal oppgradere­s på denne måten med totalt over 2000 skap. Dermed er det et betydelig oppstartsm­arked for GK Jakobsen.

– Tilbakemel­dingene fra Tromsø er svært gode, forteller inkubatorl­eder Petter Amundsen i Innoventus Sør som har støttet mandalsfir­maet med forret- ningsrådgi­vning og markedsint­roduksjon.

Han sier at dette er veien å gå. – Det handler om å skape tillit ved å levere mindre produkter for å få Foamrox testet ut, sier han.

Han sier at betong er svært kostbart og miljøfiend­tlig å bruke.

– Derfor er Foamrox et svært interessan­t alternativ, sier Amundsen.

Han forteller at rammene det er snakk om i betong veier 600 kilo.

– GK Jakobsen har utviklet rammer som veier 40 kilo og dermed langt lettere å håndtere, sier han.

LOVENDE PRODUKT

Rådgivning­sfirmaet Norconsult brukes av Statens vegvesen blant annet til å vurdere de produkte- ne Jakobsen-familien nå kommer med.

Avdelingsl­eder for analyser og spesielt konstruksj­oner Jan Fr. Rambech sier Foamrox framstår som svært lovende.

– Det vi har vurdert så langt er rammene til nødskapene. Veien fram mot å bruke produktet i vegger og tak i tunnelene vil være lang. Mange skal overbevise­s, blant annet veivesenet og en- treprenøre­ne, påpeker han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Daglig leder Rolf Jakobsen i mandalsfir­maet TPD har sammen med sine sønner, et italiensk og belgisk firma utviklet dette produktet som de mener kan bedre brannsikke­rheten i tunnelene vesentlig. Her står han foran Kirkeheitu­nnelen i Mandal.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Daglig leder Rolf Jakobsen i mandalsfir­maet TPD har sammen med sine sønner, et italiensk og belgisk firma utviklet dette produktet som de mener kan bedre brannsikke­rheten i tunnelene vesentlig. Her står han foran Kirkeheitu­nnelen i Mandal.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Sønnen til Rolf Jakobsen, Glenn, Kennent og Terje har laget disse rammene til nødskapene til bruk i tunneler. De første er tatt i bruk i en tunnel i Tromsø.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Sønnen til Rolf Jakobsen, Glenn, Kennent og Terje har laget disse rammene til nødskapene til bruk i tunneler. De første er tatt i bruk i en tunnel i Tromsø.
 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Brann i tunnel er ikke å spøke med, men dette er kun en brannøvels­e i Vågsbygdpo­rten i august 2013.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Brann i tunnel er ikke å spøke med, men dette er kun en brannøvels­e i Vågsbygdpo­rten i august 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway