Fædrelandsvennen

Etter ingeniørst­udiet byttet ha

UTDANNING Christian Minsaas (23) gikk tre år på ingeniørst­udiet. Så fant han ut at det ikke var det han ville.

- TEKST: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

– Jeg gikk fra maskiner til mennesker, og ble forbauset over hvor mye jeg likte det, sier 23-åringen fra Levanger.

Med en sivilingen­iør som både pappa og forbilde, lå mye til rette for at det var ingeniør Christian Minsaas (23) fra Levanger skulle bli.

Han trivdes på studiet helt til han fikk sommerjobb i eldreomsor­gen ett år senere. Lite visste han at det skulle åpne opp for en helt ny karrièredr­øm. Minsaas begynte så å leke med tankene på å skifte retning.

– BLE VEKKET

– Omsorgsper­sonen i meg ble vekket da jeg fikk den jobben. Det er noe med disse relasjonen­e mellom ung og gammel, frisk og syk. De følelsene er rå og upyntet, men samtidig så herlige.

23-åringen hadde imidlertid to år igjen av ingeniør-bacheloren, og valgte å fullføre til tross for at magefølels­en hadde endret seg.

– Dette med sykepleier­studier... Det var veldig uforutsett kan du si, og spesielt vanskelig å skulle fortelle til familien min. Spesielt pappa hadde nok en drøm om at jeg skulle bli ingeniør som ham. Heldigvis tok han det bra.

– TABU å VÆRE USIKKER

I november 2016 utga Statistisk sentralbyr­å rapporten «Sysselsett­ing og utdannings­valg frem mot 2035». I rapporten hevder forfattern­e at petroleums­næringen vil fortsette å reduseres ytterlige- re frem mot 2035, men at andre næringer som helse- og omsorgsfag vil se økt aktivitet.

Denne høsten starter Minsaas på sykepleier­studiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han ser frem til å jobbe med mennesker fremfor maskiner.

– Du skal tross alt trives med det du holder på med, uten at penger er en faktor. Jeg synes det er tøft å høre når folk avbryter et studie for å satse på noe helt annet, for det viser at de har mot til å stå for noe, sier 23-åringen.

– Det er litt tabu å være usikker på karrièreva­lg. I dag har jeg inntrykk av at alle skal være på sikre på alt mulig rart. Det er ikke rom for å være usikker, alt skal ha en plan.

Forsker Elisabeth Hovdhaugen ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) sier det ikke bør være tabu å være usikker.

EKSTRAJOBB­ER ER GULL

– Dette avhenger av hvilket miljø du befinner deg i, men det er ganske vanlig å endre mening underveis i studieløpe­t.

Hun mener det var et smart valg av Minsaas å ta en ekstrajobb innenfor et annet felt enn det han studerte.

– All type arbeidserf­aring er gull – uansett. En sommerjobb kan bidra til å åpne nye karrièredr­ømmer, eller motsatt – at du finner ut hva du i hvert fall ikke skal jobbe med, sier Hovdhaugen.

LIKT SOM FORELDRE

Professor Håvard Helland ved Senter for profesjons­studier på Høgskolen i Oslo og Akershus har undersøkt om barn følger i foreldrene­s utdannings­spor.

– Det er ikke uvanlig å følge i foreldrene­s fotspor i utdannings­systemet. Særlig stor er overrepres­entasjonen i eliteprofe­sjonsutdan­ninger som sivilingen­iørutdanni­ng, jus og medisin, sier han.

– Hvis Christian finner sykepleier­yrket mer givende, er det fint at han har muligheten til å skifte. Dette er et av godene ved det norske systemet hvor utdanning er gratis, sier professore­n.

Ifølge Hellands forskning finnes det tre årsaker til at mange velger likt som foreldre:

* Fordi det lønner seg

* Fordi de behersker foreldrene­s utdannings­retninger bedre

* Fordi de liker det bedre

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway