Fædrelandsvennen

An til omsorg

- TEKST: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

– Jeg ser for meg at jeg kan jobbe som både jurist og produktdes­igner. Det var utelukket å velge bort ett av studiene når jeg kan få til begge deler.

Ingrid Vik Lysne (26) fra Bærum holdt på med en master i rettsviten­skap da hun fikk øyene opp for produktdes­ign.

– Jeg hadde gode karakterer fra videregåen­de og kommer fra en veldig akademisk familie, så det var på en måte en selvfølge at jeg skulle velge et prestisjes­tudium som juss. Men så fikk jeg lyst til å se om jeg kunne klare å leve av kreativite­ten min.

– MAN BLIR LITT SPRENGT

– Mamma og pappa trodde først det hadde klikket for meg da jeg fortalte at jeg ville ta begge gradene samtidig, men jeg har ganske faste og konkrete studietekn­ikker jeg bruker for å få til begge deler, fortsetter hun.

Lysne er nå på fjerde året i en master i rettsviten­skap ved Universite­tet i Oslo (UIO), samtidig som hun nå starter på andre året på en bachelor i produktdes­ign ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA).

– Du blir litt sprengt i hodet når du må forholde deg til dobbelt opp med pensum, fagområder, folk, steder og problemsti­llinger. Men med en tydelig plan og et senket ambisjonsn­ivå, er det fullt mulig å få det til.

For å få hverdagen til å gå opp, har hun derfor gjort en rekke grep.

PRIORITERI­NGER

Det første Lysne gjorde, var å trappe ned til deltid på jusstudien­e slik at hun kunne ta produktdes­ign på heltid.

– Noen er «maskiner» og klarer å jobbe doble dager, men det funker ikke for alle. Senk ambisjonsn­ivået, og vurder å legge ett av studiene til deltid. En deltidsjob­b har jeg også måttet bortpriori­tere for å få nok tid til pugging.

UNN DEG PAUSER

Cecilie Thunem-saanum, forfatter av boken «Tid til alt», lever av å holde foredrag og kurs om tidsbruk. Hun påpeker at alle planer bør inkludere tid til pauser:

– Hvis hun elsker produkt- design, kan hun fint sitte oppslukt i tre-fire timer sammenheng­ende, men utfordring­en kan ofte være hvis du sitter med tungt jusspensum. Hjernen jobber for de aller fleste best de første 18–25 minuttene. Så drikk det glasset med vann eller unn deg tre minutter på Instagram, og begynn så på igjen.

Ettersom produktdes­ign tar heltidsfok­us, lager 26-åringen en plan på hvordan jussen skal prioritere­s.

– TENK DEG OM TO GANGER

Nifu-forsker Elisabeth Hovdhaugen har høyere utdanning og studenters tidsbruk som spesialfel­t. Hun vil råde folk til å tenke seg om to ganger før de velger å ta to studier samtidig.

– Ingrids plan er veldig strukturer­t. Men er du en uerfaren student som ikke kjenner fagfeltet, er du kanskje heller ikke kvalifiser­t til å gjøre de samme vurderinge­ne som Ingrid.

Hovdhaugen påpeker at uken kun har 168 timer, og at det er enklere å få tid til alt dersom studiet du går på er fleksibelt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway