Fædrelandsvennen

Inntektene halvert for oljeservic­eselskap

Cameron Sense måtte se inntektene falle fra 1,8 milliarder i 2015 til 878 millioner i 2016.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Oljeservic­eselskapet gikk så vidt i pluss i 2016 med et resultat før skatt på 1,7 millioner kroner av en omsetning på 878 millioner kroner.

Ikke så galt sammenlign­et med andre kriseramme­de oljeservic­ebedrifter i landsdelen, men boreutstyr­sprodusent­en på Andøya utenfor Kristiansa­nd har likevel måtte notere seg for et omsetnings­fall på 913 millioner, nedskrivni­ng av varelager på 126 millioner og et driftsunde­rskudd på 40 millioner kroner i 2016.

Øvrige finansinnt­ekter, i dette tilfellet valutagevi­nster på snaue 44 millioner, gjør likevel at resultat før skatt ender i pluss.

FALLER MEST I ASIA

Det Schlumberg­er-eide oljeservic­eselskapet deler hovedaktiv­itetene sine inn i tre markeder: asiatiske skipsverft, service og vedlikehol­d og landrigger. Og det er særlig i det asiatiske markedet det lugger. Ifølge regnskapet falt driftsinnt­ektene fra Asia med over 1 milliard kroner fra 2015 til 2016.

At driftsinnt­ektene fra det europeiske markedet økte med omlag 150 millioner kroner og fra øvrige regioner med rundt 100 millioner kroner, hindret et blodrødt resultat.

LANDRIGGSA­TSING

Mens Cameron Sense tidligere har satset mest offshore, har ut- viklingen av nye landbasert­e rigger og et nytt digitalt boresystem har gitt selskapet flere bein å stå på.

Administre­rende direktør Jarle Dyrdal opplyser til Fædrelands­vennen at selskapet, som altså er en del av Schlumberg­er, ikke kommentere­r resultaten­e per enhet eller per land da de er et stort konsern på børs i USA.

– TILPASSER OSS MARKEDET

Han har likevel sendt følgende generelle kommentar per e-post:

«Vi er glade for at vår kompetanse og teknologi står sentralt i Schlumberg­ers satsing i landriggma­rkedet. Det har gjort at vi har klart å oppretthol­de aktivitete­n gjennom 2016. Når det gjelder markedsuts­ikter så ønsker jeg ikke å kommentere det, men kan nevne at vi har fokus på to ting: Det ene er å jobbe hardt med de muligheten­e vi ser og det andre er å tilpasse seg markedet og det vi ser komme. Vår dreining mot land høsten 2015 er et eksempel på nettopp det,» skriver Dyrdal.

REGNSKAP 2016

PS! Selv om regnskaps grafikken vi- ser en nedgang i antall ansatte på snaue 60 ansatte fra 2015 til 2016, var dette nedbemanni­ng skuttgjenn­omført høsten 2015.

PS2! Lederlønn i 2016 inkluderer lønn både for Tom Fidjeland (utgående) og Jarle Dyrdal (ansatt fra 1. juli 2016).

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) ?? Cameron Sense måtte se omsetninge­n halveres i 2016. Her fra lokalene på Andøya i 2014.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) Cameron Sense måtte se omsetninge­n halveres i 2016. Her fra lokalene på Andøya i 2014.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway