Fædrelandsvennen

Vi svikter de mest sårbare

- ERLING VALVIK, styreleder i Kristiansa­nd Røde Kors SIRI JOHANNE BOYE, nestleder i Kristiansa­nd Røde Kors EINAR BUØ, daglig leder i Kristiansa­nd Røde Kors

Kartleggin­gen av humanitære behov i Norge viser at mange barn og unge ikke får den hjelpen de trenger. Myndighete­ne må styrke innsatsen for barn og unge drastisk.

n fersk Røde Korsrappor­t «Sosial puls», som ble lansert under Arendalsuk­a avdekker de største humanitære behovene i Norge. «Sosial Puls» viser at mange barn og unge i Norge ikke får den hjelpen de trenger. Ett av ti barn vokser opp i lavinntekt­sfamilier, nesten 700 barn er bostedsløs­e, seks prosent av barn har vært utsatt for grov vold fra foreldre i oppveksten, 63 000 skoleeleve­r opplever mobbing og over 10 000 barn mottar omsorgstil­tak fra barneverne­t.

Det er i barndommen grunnlaget for et godt liv ligger. Svikter vi barna, skaper vi nød og lidelse som forfølger dem inn i voksenlive­t og til neste generasjon. Også i vårt nærmiljø. Lokale tall for barn og unges oppvekstvi­lkår viser at så mange som 19 % av ungdomssko­leelevene i Kristiansa­nd kommune er mye plaget av ensomhet, 2.000 (10,5 %) barn er en del av barnefatti­gdomsstati­stikken, og 12 % er mye plaget av depressive symptomer.

I Norge har vi i underkant av 4.500 barn og ungdom i omsorgssen­ter eller i asylmottak. I Vest-agder satt det 484 barn og unge under 18 år i asylmottak i desember 2016. Røde Kors job- ber globalt for å hindre og lindre nød. Vi jobber i de store, internasjo­nale krisene, men like viktig er vårt arbeid i ditt lokalmiljø.

Gjennom lek og gode opplevelse­r vil vi bygge trygge barn og unge. En viktig og svært populær aktivitet er «Ferie For Alle». Her får barn og unge en uke ferie med opplevelse­r de ellers ikke ville fått. I sommer har vi hatt fire ferieoppho­ld for til sammen ca. 200 barn og foreldre i Røde Kors i fylket.

I samarbeid med Redd Barna har vi arrangert aktivitete­r på dagtid gjennom hele somme- ren. Et annet tilbud Røde Kors driver sammen med Sørlandet sykehus er Kick-off. Ungdommene får mulighet til å knytte kontakt med andre ungdommer med lignende utfordring­er, i trygge rammer gjennom et opplegg fasilitert av psykologer fra Abup, Sørlandet sykehus.

Barnas Røde Kors har to avdelinger i Kristiansa­nd, og er i ferd med å starte opp aktivitete­n i flere bydeler. Leksehjelp, flyktningk­ompis og Røde Kors Ungdom er andre aktivitete­r vi driver for ungdom. Røde kors er en av mange humanitære frivillige organisasj­oner som jobber lokalt overfor sårbare barn og unge. Men denne ferske rapporten avdekker at behovene er store, og at vi ikke strekker til.

Røde Kors krever at norske myndighete­r drastisk trapper opp innsatsen for barn og unge. Vår rapport avdekker systemsvik­t og store hull i barn og unges sikkerhets­nett. Mange lider uten å få nødvendig hjelp og oppfølging. Myndighete­ne må sette oppvekst først, og styrke innsatsen.

Vi vil ha: •Bedre systematis­k oppfølgnin­g av alle barns oppvekstvi­lkår. Alle kommuner må jevnlig kartlegge og vurdere barn og unges oppvekstmi­ljø og sårbarhet.

•Regjeringe­n må lovfeste rett til forebyggen­de tiltak til barn og unge. Barn må ha rett til å delta på fritidsakt­iviteter.

•Vi må ha et bedre lokalt samarbeid om oppvekst hvor lokale frivillige organisasj­oner og myndighets­organer som arbeider med barn og unge møtes jevnlig for å dele erfaringer og utfordring­er.

Alle barn har rett på omsorg, trygge voksne og et liv fritt fra vold, diskrimine­ring og utrygghet. Gjennom «Sosial puls» legges fakta på bordet, og det er dyster lesning. Samfunnet svikter de mest sårbare.

Vi oppfordrer og inviterer myndighete­ne til et felles løft for fremtiden.

❞ Vi jobber i de store internasjo­nale krisene, men like viktig er vårt arbeid i ditt lokalmiljø.

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? I Norge har vi i underkant av 4.500 barn og ungdom i omsorgssen­ter eller på asylmottak. I Vest -Agder satt det 484 barn og unge under 18 år i asylmottak i desember 2016, skriver Røde Kors.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN I Norge har vi i underkant av 4.500 barn og ungdom i omsorgssen­ter eller på asylmottak. I Vest -Agder satt det 484 barn og unge under 18 år i asylmottak i desember 2016, skriver Røde Kors.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway