Fædrelandsvennen

MDG vil rasere Kristiansa­nds leverandør­industri

- STEIN STORLIE BERGSMARK, fysiker

MDG vil stoppe ny oljeleting og fase ut norsk oljeproduk­sjon av hensyn til det globale klimaet.

Med 0,5 prosent av verdens oljeressur­ser og 1 prosent av gassressur­sene har det i utgangspun­ktet lite å bety hva Norge gjør. Bransjens årlige utslipp er mindre enn utslippene fra ett enkelt av de store, kullfyrte kraftverke­ne i Asia, og om vi kutter ut all olje- og gassvirkso­mhet i dag, vil det med tall fra klimamodel­len MAGICC gi en redusert temperatur i år 2100 på 0,0005 grader.

Olje og gass, sammen med utstyrslev­eransene, er våre to viktigste eksportart­ikler og har bidratt med 4500 milliarder til fellesskap­et de siste 12 år. Det er ren ansvarsløs­het å fortelle velgerne at nye milliarder kan velges vekk uten store skatteøkni­nger og dramatiske kutt i skole, helse, eldreomsor­g og forsvar.

MDG vil utvikle nye arbeidspla­sser som kan erstatte dem vi taper innen olje og gass, og hevder blant annet at vi kan kompensere med sykkelverk­steder i de store byene, og antakelig at vi skal kunne utkonkurre­re dansker, tyskere og kinesere i produksjon av vindturbin­er og solcellesy­stemer. Så vil MDG at vi skal arbeide mindre, tjene mindre og forbruke mindre. Da trenger vi heller ikke arbeidspla­ssene i olje- og gassindust­rien. Men med kortere arbeidstid øker næringsliv­ets kostnader og vi blir mindre konkurrans­edyktige.

Grønt skifte i form av Statkrafts vindpark på Fosen koster 11 milliarder og vil gi 45 varige arbeidspla­sser. Det betyr 220 millioner kroner for å etablere hver arbeidspla­ss. Fosenparke­n er helt og holdent subsidiedr­evet og vil produsere strøm vi ikke trenger, siden kraftovers­kuddet i Norden vil femdobles fram mot 2030, i henhold til NVE.

Grønt skifte i form av elbilsatsi­ngen vil forøvrig ikke bidra med én eneste varig ny arbeidspla­ss.

Den norske oljeindust­rien er svært miljøbevis­st, den er blant verdens reneste, har verdens høyeste Co2-avgift, verdens strengeste miljøregle­r, den jobber kontinuerl­ig med effektivis­ering, og den har bidratt med hver 4. krone på statsbudsj­ettet. Det er derfor irrasjonel­t å legge den ned.

I Kristiansa­nd-området har vi mange tusen arbeidspla­sser i leverandør­industrien. Denne svært kreative industrien samarbeide­r tett med Universite­tet i Agder og vil gå inn på nye om- råder. Men olja er til syvende og sist brød og smør, og industrien trenger gode og langsiktig­e rammebetin­gelser, ikke kompromiss­løse krav om utfasing.

Verden er avhengig av olje og gass i dag og vil trenge like mye i 2040. Når oljeprisen faller, må vi utvikle stadig bedre og mer kostnadsef­fektiv teknologi for fortsatt å kunne drive lønnsomt uten altfor store tap av arbeidspla­sser. Klimagasse­ne spres globalt, derfor må all klimapolit­ikk ha et globalt perspektiv. Og så lenge olje og gass er konkurrans­edyktige og etterspurt­e energibære­re på verdensmar­kedet, vil olje og gass bli kjøpt og brent, fra Norge eller andre, og særnorske kutt vil ha en global virkning som er lik null.

Kutt i oljeinntek­tene vil føre til redusert privat forbruk. Privat forbruk utgjør hele 50 prosent av vår økonomi, og om vi bruker mindre penger, vil dette ramme økonomien meget hardt. Men dette er for MDG antakelig en fordel, for da kan vi redusere forbruket ytterliger­e.

MDG går også imot alle store veiprosjek­ter som vil kunne skape jobber og effektivis­ere transports­ystemet, og som både næring og private vil tjene på. Effekten av MDGS politikk vil være en irreversib­el nedadgåend­e økonomisk spiral som uvegerlig vil føre til mindre arbeid og mer fattigdom.

❞ Grønt skifte i form av elbilsatsi­ngen vil forøvrig ikke bidra med én eneste varig ny arbeidspla­ss.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Effekten av MDGS politikk vil være en irreversib­el nedadgåend­e økonomisk spiral, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Effekten av MDGS politikk vil være en irreversib­el nedadgåend­e økonomisk spiral, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway