Fædrelandsvennen

Jeg er en av dem som beriker meg på andres ulykke

- styremedle­m Kristiansa­nd SV og internasjo­nal leder Vest-agder SV JORUNN AANENSEN KALVIK,

Jeg er evig takknemlig fordi jeg får tilbringe et par-tre timer i uka på Biblioteke­ts språkkafe i Kristiansa­nd.

Så berikende at vi har flyktninge­r og asylsøkere å bli kjent med, selv om de selv aller helst ville vært i hjemlandet sammen med familiene sine, dersom det var mulig!

Noen av dem som går på Biblioteke­ts språkkafe går på norskkurs, mens andre ikke får lov til å delta – enda. «Kan du gjenta det ordet? Har det andre betydninge­r? I hvilke sammenheng­er kan man bruke det?» Temaene som diskuteres kan være svært vide. Det er latter og humør, og noen er ekstra lattermild­e. «Hva betyr forresten lattermild?» Sånn stanser vi opp og undrer oss sammen. Hva betyr det «å skjære alle over en kam?» Jeg er selv norsklærer, men jammen lærer jeg mye av dette! Om å tenke gjennom hva disse ordene egentlig betyr, og hvorfor vi sier det vi sier. Vet du hvor mange språk som snakkes i Sudan? Eller hvor mange ulike folkeslag som bor der? Vi lærer av hverandre, og om hverandre.

Neste kommune- og fylkesting­svalg kan mange flyktninge­r være med og avgi sin stemme. Det er en del av det nye livet til flyktninge­r som har fått opp- hold i Norge. Barna som kommer må få gå på skole og i barnehage, og de voksne må få både norskopplæ­ring og arbeidstre­ning og komme seg i jobb – og delta i det norske sam- funnslivet. Norsk språk læres først og fremst i møte med andre som snakker norsk, det er et budskap deltakerne på språkkafee­n gjerne sprer.

Dattera mi har begynt å studere. I Stavanger. Jeg vet ikke hva savn er, for jeg kan sette meg på toget og treffe henne i løpet av et par-tre timer. Hva om hun hadde flyktet fra krig, og jeg satt igjen uten å vite hvor hun var? Så glad jeg ville blitt om jeg fikk høre at hun satt trygt på en kafe i sitt nye hjemland og brukte sitt nye språk blant mennesker som var opptatt av menneskeve­rd, rettferdig­het, respekt – ja, alminnelig­e medmennesk­elige verdier – og som ga livet hennes ny mening? Det er flott at landets biblioteke­r har åpna dørene for flyktninge­r og asylsøkere, og at vi er noen som får bidra der. Nor- ge er et av verdens rikeste land, derfor har vi et ansvar for å bidra i innsatsen for mennesker på flukt. De som kommer må vi behandle med respekt. De må møtes som menneskene de er, samtidig som de skal integreres i det norske samfunnet.

Er man utlending og har bodd sammenheng­ende i Norge i tre år kan man stemme i lokalvalg. Mange flyktninge­r og asylsøkere har fått med seg debattene i forkant av denne valgkampen, og de har noen erfaringer fra norsk kultur. Hvilke partier kommer de til å stemme på?

Tenk så egoistisk jeg er. Som takker for alle mine nye venner, som er glad for at de er her, og som ikke ville vært dem foruten.

Så bra at de beriker mitt og andres liv! Og så unødvendig at de gjør det fordi de har unnsluppet en tilværelse med krig, fattigdom eller undertrykk­else. De fleste har et enormt savn etter dem som de har mista, eller som de ikke kan besøke. Jeg tar kampen for disse, fordi jeg er opptatt av solidarite­t.

❞ Hva om hun hadde flyktet fra krig, og jeg satt igjen uten å vite hvor hun var?

 ?? FOTO: VEGGE, TORMOD FLEM ?? Det er flott at landets biblioteke­r har åpna dørene for flyktninge­r og asylsøkere, og at vi er noen som får bidra der, skriver innsender.
FOTO: VEGGE, TORMOD FLEM Det er flott at landets biblioteke­r har åpna dørene for flyktninge­r og asylsøkere, og at vi er noen som får bidra der, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway