Fædrelandsvennen

Lønnsutvik­lingen for pensjonist­er og uføretrygd­ede

-

2016 vil gå over i historien som det året pensjonist­er

og uføretrygd­ede fikk det dårligste pensjonsop­pgjøret siden Folketrygd­en ble innført i 1967.

Et lite historisk tilbakebli­kk er nødvendig for å få innsikt i hvordan pensjonsyt­elsene har utviklet seg fra 1967 til i dag. Den gang hadde politikern­e intensjone­r om at pensjonist­ene skulle få 66 % av bruttolønn i pensjon etter 40 år i arbeidsliv­et.

Dette fant politikern­e fort ut at ville bli for dyrt. I årene som fulgte ble derfor pensjonene gradvis redusert. Det blir for langt å fortelle hele historien om dette. I 2011 fratok den rødgrønne regjeringe­n Pensjonist­forbundet forhandlin­gsretten, og fikk samtidig gjennomsla­g for at den årlige pensjonsøk­ningen skulle reduseres til 0,75 %. Finansdepa­rtementet regner så ut grunnsumme­n i Folketrygd­en, og regjering og Stortinget går inn for dette.

I år ga dette seg utslag i at grunnsumme­n i Folketrygd­en steg med 1,14 % som utgjør 1.058 kroner i året. Men så kommer underregul­eringen på 0,75 %. Derfor fikk pensjonist­ene bare 0,38 % i økning på sine pensjoner. Lønnstaker­ne fikk mellom 2 og 3 %. Samtidig var prisstigni­ngen på ca 2 %. Dette resulterte i at pensjonist­ene for tredje år på rad fikk negativ kjøpekraft.

De faste utgiftene for pensjonist­er er stort sett de samme som for lønnsmotta­kere. Skal denne utviklinge­n fortsette, er det all grunn til å bekymre seg på vegne av våre barn og barnebarns pensjonsut­sikter. Vi i Pensjonist­partiet prøver å få større innflytels­e, men vi trenger flere stemmer. Dette også spesielt fra dem som om noen år forhåpentl­ig kommer til å bli pensjonist­er. Tenk over dette. Godt valg! ØYVIND HVALEN Pensjonist­partiet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway