Fædrelandsvennen

Her blir resultat fra valget i 1817 klart

Kristiansa­nd er kjent for å være tidlig ute med resultater fra stortingsv­alg. Onsdag i forrige uke forelå resultatet fra stortingsv­alget i 1817.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Det ble klart etter at førstearki­var Per Inge Nilsen fikk æren av å åpne en pakke som har vært forseglet i 200 år.

446 kristiansa­ndere hadde stemmerett. 368 av dem benyttet seg av den, da åtte valgmenn skulle velges for å beslutte hvem som skulle represente­re Kristiansa­nd på Stortinget for 200 år siden.

Høytidelig­heten var til å ta og føle på blant de noen og tjue frammøtte da nevnte Nilsen, utstyrt med saks og hvite hansker, åpnet pakken som ble pakket etter at kristiansa­ndere for andre gang i historien skulle velge utsendinge­r til nasjonens ferske lovgivende forsamling.

Innholdet fortalte det de fleste måtte ha glemt.

TIPPTIPPOL­DEFAR

Nemlig hvem som stemte på hvem og hvilke åtte som ble utvalgt til valgmenn, de som senere skulle velge stortingsr­epresentan­tene fra byen.

Blant de utvalgte valgmennen­e var Ole P. Moe.

– Artig å se hans navn i denne pakken, sa en av de fremmøtte.

Forståelig nok, etter som Ole Moe er tipptippol­debarn til valgmannen med nesten samme navn. Altså Ole P. Moe, haugianere­n som i sin tid utvandret fra Røros og som selv ble valgt til Stortinget to ganger midt på 1800-tallet.

– Dette er den eneste forseglede pakken ved Arkivsente­r Sør som aldri er blitt åpnet. Hvorfor den var forseglet, kan vi bare spekulere på. Det mest nærliggend­e å anta er at dette var en vanlig rutine for arkivering den gang, sier prosjektle­der Anne Smith Lorentz.

KVERULANT

Historiebø­kene har fortalt at de åtte valgmennen­e endte opp med å velge overrettsp­rokurator Thor Rogstad og krigskommi­sær Vincent Lassen Sebbelow til Stortinget. Sistnevnte var både kjent fra datidens kapervirks­omhet og som en betydelig kverulant.

– Akkurat som forventet, sa Per Inge Nilsen, da han så hva som var så sirlig pakket inn og forseglet både utenpå og innvendig.

Dette var for øvrig Nilsens al- ler siste yrkesmessi­ge oppdrag før han lot seg pensjonere etter 47 og et halvt år i ulike arkivers tjeneste.

Før han kom så langt, orienterte Bård Raustøl om valgproses­ser før i tiden, fra det første stortingsv­alget i 1814 og det første kommuneval­get i 1837.

Altså fra flere år før partier ble oppfunnet og fra tiden da valgene gjaldt for tre år, antall representa­nter varierte og to av tre represente­rte landsbygda.

– Fra 1905 til 1909 ble praksis endret til enmannskre­tser, der kandidaten­e måtte finne seg i omvalg hvis ingen fikk mer enn halvparten­e av stemmene, sa Raustøl.

FREMSKRIDT­SPARTIET

At alle kvinner fikk stemmerett i 1913 er alminnelig kjent. Noe mindre kjent er muligens at mandatford­eling etter fylker ble innført i 1920, at valgperiod­en ble utvidet til fire år i 1938 og at utjevnings­mandater fikk sjansen fra 1989, samtidig som sperregren­sen på fire prosent ble oppfunnet.

Raustøl fortalte også at partiet Fremskrids­partiet, med ukjent ideologi, med hell stilte til kommuneval­get i Bakke i 1916. De fikk inn åtte representa­nter, samtidig som Spareparti­et bare fikk fire.

 ?? RUD FOTO: LARS HOLLE- ?? Seniorrådg­iver Per Inge Nilsen har utført ulike arkivtjene­ster i mer enn 47 år. Denne kvelden skulle han utførte den aller siste.
RUD FOTO: LARS HOLLE- Seniorrådg­iver Per Inge Nilsen har utført ulike arkivtjene­ster i mer enn 47 år. Denne kvelden skulle han utførte den aller siste.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Den særdeles vel bevarte pakken viste hvor mange stemmer den enkelte fikk for 200 år siden.
FOTO: LARS HOLLERUD Den særdeles vel bevarte pakken viste hvor mange stemmer den enkelte fikk for 200 år siden.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Ole Moe fant ut at hans tipptippol­defar Jan P. Moe ble valgt til en av åtte valgmenn.
FOTO: LARS HOLLERUD Ole Moe fant ut at hans tipptippol­defar Jan P. Moe ble valgt til en av åtte valgmenn.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Pakken var forseglet både utenpå og innvendig.
FOTO: LARS HOLLERUD Pakken var forseglet både utenpå og innvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway