Fædrelandsvennen

Skattekutt eller kutt for eldre eller skole

-

Skoleeleve­r og eldre med omsorgsbeh­ov på Sørlandet vil være blant dem som må betale, hvis skattekutt­politikken sentralt får fortsette.

●● Hittil har regjeringe­n avverget de verste utslagene for kommuneøko­nomien ved hjelp av rekordhøy oljepengeb­ruk. Nå innrømmer Siv og Erna at den ikke kan fortsette etter valget. Men inntektene til felleskass­a skal videre ned med titalls milliarder i nye skattekutt. Fire nye Frp/høyre-år vil derfor bli dramatisk for skole og eldreomsor­g.

Jeg er en av 318 ordførere fra hele landet og ulike partier som har skrevet under på oppropet «Varsko om eldreomsor­g og skole», 21 av oss er fra Agder-fylkene. Men noen glimrer med sitt fravær: På lista over de 318 finner vi ikke én Høyre-ordfører fra Agder eller landet forøvrig, og da kan det ikke skyldes tilfeldigh­eter. Så hva skyldes det? Oppropet har ikke partipolit­isk slagside. Det skiller nemlig ikke mellom skattekutt og «andre utgifter» som konkurrent­er til kommuneøko­nomien. Underskrif­t handler kun om å stå opp for egne innbyggere.

I oppropet utfordret vi partiene sentralt. De fikk god tid på seg, og nå i sommer ble svarene lagt ut på Facebook-siden «Ordførerop­propet for eldreomsor­g og skole». Som eneste parti nekter Høyre å svare. Frp svarte, men ikke på spørsmålet: Hva skjer med kommuneøko­nomien etter valget? For- klaringen er nok at de to står alene om store skattekutt­løfter. De vet de ikke har penger til å garantere for eldreomsor­g og skole i kommunene, og velger derfor å ligge lavt.

Men på skatt går de høyt. Frp vil ta 12,3 milliarder kroner fra kommunene ved forby eiendomssk­att uten statlig kompensasj­on, og Høyre vil fase ut formuesska­tten. 8 av 10 formuesska­ttekroner havner lokalt, og for Agder-kommunene er det snakk om over 465 millioner kroner (2015). Det virker som høyreparti­ene sentralt ikke vet at det er kommunene som drive skolene og eldreomsor­gen her i landet.

For Ap er skole, helse og eldre viktigere enn skattekutt til dem med mest fra før. Budskapet er velkjent. Men alvoret større enn noen gang. Din stemme er viktig, godt valg!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway