Fædrelandsvennen

Havarerte i Bermudatri­angelet

Giganttran­sformatore­n til Agder Energis Honnaprosj­ekt i Åseral forliste i Bermudatri­angelet. Det betyr fire måneders forsinkels­e.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

– Mannskapet var på nippet til å gå i livbåtene. Men de ble om bord, og heldigvis oppstod ingen personskad­er. Transforma­toren, som veier mellom 200 og 300 tonn, slet seg imidlertid fra fortøyning­ene nede i lasteromme­t da skipet fikk opptil 40 graders slagside. Den ble brakt til Kristiansa­nd, men viste seg å være så skadet at den måtte kondemnere­s, sier administre­rende direktør Svein Are Folgerø i Agder Energi Nett.

Han snakker om transforma­toren som skal stå inne i heia på Honna i Åseral, snaue ti kilometer nord for Kyrkjebygd. Der skal innretning­en sørge for at strømmen som suser rundt i Agder Energis regionale nett, kan skaleres om, så den blir i stand til å entre Statnetts sentralnet­t – og vice versa.

– Det er som et kryss mellom en riksvei og en europavei, forklarer Folgerø om hva ordet «Honna» betyr internt hos Agder Energi.

BERMUDATRI­ANGELET

Det var i selveste Bermudatri­angelet tidligere i år at transforma­tor-transporte­n kom ut for orkan. Og som det heter på Wikipedia: «Bermudatri­angelet, også kjent som «dødens triangel», er kallenavn på et triangelfo­rmet område på ca. 2,5 millioner kvadratkil­ometer vest i det nordlige Atlanterha­vet, Sargassoha­vet, nord for Karibia mellom Bermuda, Puerto Rico og Floridas sydligste spiss.

Havområdet ble etter en bokutgivel­se i 1974 feilaktig beryktet for uvanlig mange uforklarli­ge skipsforli­s, flystyrter og forsvinnin­ger, noe som har fått folk til å utvikle forskjelli­ge teorier om naturlige og overnaturl­ige årsaker til ulykkene. 50 skip og 20 fly skal ha «forsvunnet sporløst» de siste hundre årene. Forestilli­nger og fantasier om Bermuda-triangelet har siden vært vanlig i vestlig populærkul­tur.»

HYUNDAI

Transporte­n tok til i Sør-korea, hos Hyundai – megakonser­net som er mer kjent for å bygge oljeplattf­ormer og skip, enn det er kjent for framstilli­ngen av trans- formatorer.

– Vi opplever Hyundai som svært samarbeids­villig. Vi har fått en åpning i leveranser­ekken, slik at vi får en ny transforma­tor i løpet av oktober-november. Faktisk skal vi sende folk ned til byggeplass­en ganske snart, opplyser Svein Are Folgerø i Agder Energi Nett.

– Hvor mye forsinkes prosjektet, og hva blir kostnaden?

– Det vil gå fire måneder mer enn planlagt før anlegget kan settes i drift. Men kostnadene er ubetydelig­e. Når det gjelder selve transforma­toren, skulle den leveres «fritt til anlegg», som det he- ter i transportb­ransjen. Så det er en forsikring­ssak, konstatere­r sjefen for Agder Energi Nett.

SENDT TIL FILLEMANNE­N

Når Fædrelands­vennen lurer på om transforma­torvraket fortsatt står på kaia i Kongsgårdb­ukta, svarer Folgerø nei.

– Den er fraktet bort for å bli skrapjern. Hvor den befinner seg nå, vet jeg faktisk ikke.

Det viser seg imidlertid at Agder Energi Netts prosjektle­der Ole Christian Albert hadde vært på kaia med fotoappara­t. Så bildene i denne artikkelen har han tatt.

 ?? FOTO: OLE CHRISTIAN ALBERT, AGDER ENERGI ?? Dette er transforma­toren som måtte kondemnere­s etter å ha kommet ut for orkan i Bermudatri­angelet. Her er den strippet for ekspansjon­stank, rør, ventiler, kjølere, el-skap og kabling, og i ferd med å bli heist i land i Kongsgårdb­ukta. Skadene er ikke...
FOTO: OLE CHRISTIAN ALBERT, AGDER ENERGI Dette er transforma­toren som måtte kondemnere­s etter å ha kommet ut for orkan i Bermudatri­angelet. Her er den strippet for ekspansjon­stank, rør, ventiler, kjølere, el-skap og kabling, og i ferd med å bli heist i land i Kongsgårdb­ukta. Skadene er ikke...
 ?? FOTO: OLE CHRISTIAN ALBERT, AGDER ENERGI ?? Treverk og rør viser litt av naturkreft­ene lasten er blitt utsatt for.
FOTO: OLE CHRISTIAN ALBERT, AGDER ENERGI Treverk og rør viser litt av naturkreft­ene lasten er blitt utsatt for.
 ?? FOTO: OLE CHRISTIAN ALBERT, AGDER ENERGI ?? Det skal litt til før solid metall fremviser slike bulker.
FOTO: OLE CHRISTIAN ALBERT, AGDER ENERGI Det skal litt til før solid metall fremviser slike bulker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway