Fædrelandsvennen

Smertefull kommunedeb­att

Erna Solberg er langt mindre konkret enn Per Sandberg når det gjelder nye kommunesam­menslåinge­r. Det er ikke tilfeldig.

-

Samtidig er det klart at både Høyre og Frp ønsker færre kommuner. Derfor er det naturlig at også dette spørsmålet diskuteres i valgkampen.

Partistrat­egene i både Høyre og Frp rev seg trolig i håret da Per Sandberg kom med sitt utspill om kommunesam­menslåinge­r. Midt i innspurten av valgkampen, mens både Frp og Høyre var på offensiven, fant Frps nestleder det for godt å foreslå at antall kommuner bør reduseres til 160. Han utelukket heller ikke bruk av tvang.

Sandbergs utspill var

et politisk selvmål. Ikke uventet kastet Senterpart­iet seg over det og hevdet at dette er et forvarsel om hva som venter hvis det blir fortsatt borgerlig flertall. Og ikke uventet var statsminis­ter Erna Solberg uklar på dette da vi intervjuet henne på reportasje­plass under hennes besøk i landsdelen mandag ettermidda­g. Solberg åpner riktignok for en ny runde med sammenslåi­nger, men i langt vagere vendinger enn Sandberg. Og hun vil ikke nærme seg noe som kan minne om en tall-diskusjon.

Grunnen er åpenbar.

Den runden som har vært med kommunesam­menslåinge­r og bruk av tvang, har vært kostbar for regjerings­partiene. For ikke å snakke om for Venstre, som sikret flertall i Stortinget for bruken av tvang. I innspurten av valgkampen ønsker Solberg minst av alt fokus på en sak som gjøre det enda vanskelige­re enn det allerede er å få Venstre over sperregren­sen. Og som i tillegg kan mobilisere enda flere Sp-velgere landet rundt.

Samtidig er det klart at både Høyre og Frp ønsker færre kommuner. Derfor er det naturlig at også dette spørsmålet diskuteres i valgkampen. Velgerne bør vite hva partiene ønsker også på dette området.

Men selv om valget skulle gi borgerlig flertall på Stortinget, ser det ut til å bli en svakere majoritet enn i denne perioden. Alle målinger tyder på at et eventuelt borgerlig flertall må baseres på både KRF og Venstre, i motsetning til i denne stortingsp­erioden hvor regjeringe­n bare trenger støtte fra ett av mellompart­iene. Og KRF har for lengst gjort det klart at de ikke vil støtte bruk av tvang.

Derfor ser en ny runde med bruk av tvang ut til å ligge langt fram i tid. Desto mer underlig blir Per Sandbergs utspill.

 ??  ?? Erna Solberg møtte velgere på Sørlandsse­nteret mandag ettermidda­g.
Erna Solberg møtte velgere på Sørlandsse­nteret mandag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway