Fædrelandsvennen

Binder sammen turområde

Jegersberg er byens best besøkte turmål. Nå satses det flere millioner på å gjøre det enda mer attraktivt for turfolket.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Dette er en drømmejobb. Nå i sommer har det vært mye arbeid med renovasjon for oss i parkvesene­t, så da er vi veldig fornøyde med å kunne gå i gang med dette, sier Tor-fredrik Axelsen, soneleder for friluftsli­v i parkvesene­t.

Vi er ved Øvre Jegersberg­vann (også kalt Papirmølle­vannet) på den gamle ferdselsår­en Oberst Gregersens vei. Her rydder parkvesene­t skogen mens Robert Åteigen er i ferd med å fjerne fjell som stikker opp i stien. I løpet av høsten skal det kjøres på store mengder sand.

Resultatet blir en ny tursti på 1,2 kilometer. Den vil være to meter bred og skal binde sammen turområdet. Stien vil gå mellom lysløypa og veien som går fra UIA forbi Øvre Jegersberg­vann og videre til Gill (se kart).

POPULÆR

Målinger som Kristiansa­nd kommune har fått utført, viser at Jegersberg er byens mest populære turområde. En telling fra lysløypa, viste tusen passeringe­r på et døgn.

Når Fædrelands­vennen er i Jegersberg, passerer en jevn strøm av turfolk på stien som rustes opp.

– Dette blir jo veldig bra for de som bruker rullestol og barnevogn, kommentere­r Lisbeth Lomeland som er på formiddags­tur med Astri Bentsen, Anbjørg Dversnes og Jorund Lislevand.

De passerer Dag Rosseland fra parkvesene­t og spør om ikke inngrepet blir veldig omfattende.

– Vi har laget slike veier i Baneheia også, og også da spurte folk om det ikke ble for stort. Men når det er ferdig, så ser folk at det blir veldig bra.

❞ Dette er en turvei som har vært dårlig lenge, og det er mange som har etterlyst en oppgraderi­ng.

TROND JOHANSON, naturforva­lter i Kristiansa­nd kommune

Må SPRENGE

Den to meter brede turstien skal være ferdig før jul. Den vil være godt tilrettela­gt for de som ferdes med barnevogn eller rullestol. Noen belysning er det ikke planer om.

Fjell som stikker opp i stien vil bli sprengt bort for å jevne ut stien. Så blir det kjørt på tusen tonn med sand.

– Vi prøver å ta vare på den gamle veien så godt det lar seg gjøre. Men vi må skyte bort stein og lage grøfter for å hindre at vannet ødelegger veien, sier TorFredrik Axelsen.

De kommer også til å sette opp et nytt toalettanl­egg ved Øvre Jegersberg­vann.

FLERE TILTAK

I årene framover vil det bli brukt rundt tjue millioner på forskjelli­ge tiltak i Jegersberg. Blant annet på bedre turstier.

Oberst Gregersens vei fikk høyest prioritet da kommunen skulle velge hvilken sti som skulle rustes opp.

– Dette er en turvei som har vært dårlig lenge, og det er mange som har etterlyst en oppgrade- ring. Den binder sammen to gode turveier, og opprusting­en gjør at veien nå er tilgjengel­ig for barnevogne­r og rullestole­r. Det er grupper som ikke har kunnet bruke den tidligere, sier Trond Johanson, naturforva­lter i Kristiansa­nd kommune.

Det er satt av to millioner kroner til å ruste opp turstier i området. Når Oberst Gregersens vei er ferdig opprustet, kan også andre stier bli satt i stand. Hvilke stier dette blir, er avhengig av hvor mye penger som er igjen.

Kristiansa­nd kommune overtok Jegersberg fra forsvaret for to år siden. I tillegg til ny tursti, er det to andre viktige tiltak som kommer. Det første er en turhytte ved Kyrtjønn som Midt-agder Friluftsrå­d står bak. Denne skal etter planen være ferdig neste høst og koste rundt ni millioner.

Det andre tiltaket er en ny demning ved Øvre Jegersberg­vann. Den vil sikre at vannet ikke forsvinner i perioder med lite nedbør. Dette har tidligere blitt estimert til rundt ni millioner.

Ifølge Monica Fredvik, vassdragst­eknisk ansvarlig i Kristiansa­nd kommune, er det mulig at arbeidet er ferdig allerede sommeren 2018.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Den nye turstien gjennom Jegersberg vil bli 1,2 km lang og to meter bred. Den vil være ferdig før jul. Bjørn Harald Sandvik (i framgrunne­n) fra parkvesene­t har mye skog han må hogge. I bakgrunnen er Robert Åteigen fra R.Å Fjellspren­ging i gang med å...
FOTO: KJETIL REITE Den nye turstien gjennom Jegersberg vil bli 1,2 km lang og to meter bred. Den vil være ferdig før jul. Bjørn Harald Sandvik (i framgrunne­n) fra parkvesene­t har mye skog han må hogge. I bakgrunnen er Robert Åteigen fra R.Å Fjellspren­ging i gang med å...
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Dag Rosseland fra parkvesene­t er overbevist om at turfolket vil bli fornøyd med den nye veien gjennom Jegersberg. Blant de som bruker turområdet er Lisbeth Lomeland, Astri Bentsen, Anbjørg Dversenes og Jorund Nesheim.
FOTO: KJETIL REITE Dag Rosseland fra parkvesene­t er overbevist om at turfolket vil bli fornøyd med den nye veien gjennom Jegersberg. Blant de som bruker turområdet er Lisbeth Lomeland, Astri Bentsen, Anbjørg Dversenes og Jorund Nesheim.
 ??  ?? Turstien som nå bygges, skal binde sammen to populære områder i Jegersberg. Den vil gå mellom Stitjønn og Øvre Jegersberg­vann.
Turstien som nå bygges, skal binde sammen to populære områder i Jegersberg. Den vil gå mellom Stitjønn og Øvre Jegersberg­vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway