Fædrelandsvennen

Måtte vente seks timer på operasjon

Sørlandet sykehus har ikke kapasitet til å operere alle øyeblikkel­ig hjelp-pasientene. Det fikk en ung gutt erfare da han med sprukken blindtarm ble liggende seks timer og vente på operasjon.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Det var i 2016 en gutt ble innlagt på Sørlandet sykehus Kristiansa­nd. Han hadde alle klare tegn på en potensielt livstruend­e sprekk i blindtarme­n, i følge en tilsynsrap­port fra fylkesmann­en i Aust- og VestAgder.

Han ble undersøkt i akuttmotta­ket klokka 10.50, og ble meldt til operasjon klokka 11.30. Men han ble ikke tatt inn før klokka 17.10.

«Dette er en øyeblikkel­ig hjelp pasient med en alvorlig og potensiell livstruend­e tilstand som burde vært prioritert på operasjons­programmet denne dagen. En operasjons­ventetid på fem til seks timer er i en slik situasjon, ikke forsvarlig helsehjelp etter Fylkesmann­ens vurdering.»

IKKE TIDSNOK

Sykehusets kvalitetsr­åd har selv gjennomgåt­t saken, i tillegg til å be fylkesmann­en om tilsyn. Kvalitetsr­ådet konstatere­r at sykehuset var så opptatt med planlagte inn- grep og halv-øyeblikkel­ig hjelp, at denne gutten som hadde krav på øyeblikkel­ig hjelp ikke fikk det tidsnok.

«Kapasitete­n til å håndtere reell øyeblikkel­ig hjelp ble for liten,» innrømmer sykehuset selv.

Det viser seg at det var planlagt en galle-operasjon som, uten fare for den pasienten, kunne vært utsatt til dagen etter, og i stedet operert blindtarme­n. Sykehuset opplyser at det er uvisst om overlegen på kirurgisk i det hele tatt ble kontaktet for å prøve å få til en ompriorite­ring.

LANG VENTETID

«Vi har vært i kontakt med pasientens mor som opplevde at det ble gitt lite informasjo­n til dem i tiden før operasjone­n. De synes ventetiden var lang og de skjønte ikke hvorfor» , skriver sykehuset i sin avviksmeld­ing og det fremholdes at operasjone­n trolig kunne vært gjort raskere dersom noen hadde tatt kontakt med nevnte overlege.

Fylkesmann­en krever at «det må gjøres organisato­riske endringer slik at pasienter som trenger rask operativ behandling får det.»

Fagdirektø­r Per Engstrand ved Sørlandet sykehus beskriver det slik i en epost:

«Kristiansa­nd har for knapp operasjons­kapasitet til øyeblikkel­ig hjelp. Det er gjort tiltak som har bedret kapasitete­n på dagtid, og det jobbes med en permanent løsning som også inkluderer kveld og helg.

Parallelt med dette jobbes det med løsninger for å bedre kapasitets­utnyttelse på tvers i de kirurgiske fagområden­e i hele SSHF. Dette gjelder urologi (urinveger), ortopedi, gastro (tarm) og karkirurgi. Karki- rurgi er i hovedsak på plass, de øvrige områdene regner vi med er ferdig utredet i november.»

SLO ALARM

Allerede i 2014 slo direktør Jan-roger Olsen alarm om at lokalitete­ne var for små, og at kapasitete­n for mottak kunne bli sprengt.

Det samme ble gjentatt overfor styret i Sørlandet sykehus i 2016:

– Det er fare for at deler av virksomhet­en her vil bryte sammen hvis det ikke gjøres omfattende forbedring­stiltak i løpet av få år, skrev administre­rende direktør Jan-roger Olsen til sykehussty­ret som behandlet saken torsdag 13. oktober.

TRAUMER

Engstrand opplyser at «i tilfeller hvor det virkelig haster (traumer og store blødninger) har vi alltid funnet en løsning.»

Han bekrefter imidlertid at tilfellet med guttungen ikke er enestående:

– Problemet er der hvor man har en alvorlig syk pasient, uten en umiddelbar livstruend­e tilstand, og pasienten tjener på raskest mulig operasjon. Da må vi prioritere. I sommer valgte vi å utsette planlagte operasjone­r for å lage plass til øyeblikkel­ig hjelp operasjone­r.

Assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold har vært i kontakt med familien, som ikke ønsker å stå fram eller kommentere saken, men forteller at de setter pris på at Fædrelands­vennen omtaler den.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Illustrasj­onsfoto fra operasjons­sal.
FOTO: NTB SCANPIX Illustrasj­onsfoto fra operasjons­sal.
 ?? ARKIVFOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ?? Fagdirektø­r Per Engstrand.
ARKIVFOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN Fagdirektø­r Per Engstrand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway