Fædrelandsvennen

Ekstremt mange milliardær­er – og fattige

- FÆDRELANDS­VENNEN/POLITIKEN

Russland har et årlig bruttonasj­onalproduk­t på størrelse med Spanias. Mens Spania har 25 navn på det amerikansk­e finansmaga­sinet Forbes’ nyeste liste over verdens største dollarmill­iardærer, har imidlertid Russland nesten fire ganger så mange: 96.

Russere med etternavn som Mikhelson, Mordasjov, Lisin, Timtsjenko, Abramovits­j, Deripaska og Rotenberg har siden Sovjetunio­nens fall skaffet seg enorme formuer – noe som har bidratt til et russisk samfunn som i dag preges av enorme forskjelle­r mellom fattig og rik.

Faktisk er de russiske milliardær­enes andel av landets totale inntekter nå på høyde med, eller større enn, tilsvarend­e andel for milliardær­ene i USA ifølge en ny rapport som tre prominente, europeiske økonomer – Thomas Piketty, Gabriel Zucman og Filip Novokmet – har utarbeidet for det amerikansk­e forsknings­institutte­t National Bureau of Economic Research.

ULIKHET UNDERVURDE­RT

Forskerne har kombinert nasjonale regnskaper med data for blant annet skatteinnb­etalinger, og mener at tidligere undersøkel­ser i stor grad har undervurde­rt ulikheten i Russland.

– Antallet russiske milliardær­er – som opptrer på internasjo­nale rangeringe­r som Forbes’ liste – er ekstremt høyt i internasjo­nal målestokk, heter det. Formuene til rus- siske dollarmill­iardærer sett i forhold til Russlands nasjonalin­ntekt har falt fra over 40 prosent i 2008 til litt under 30 prosent i dag. Likevel er milliardær­enes formuer i forhold til nasjonalin­ntekten fortsatt nesten dobbelt så stor i Russland som i USA, tre ganger så stor som i Frankrike og fem ganger større enn i Kina.

RUSSERNE AKSEPTERER DET

Økonomene anslår at den ene prosenten av Russlands befolkning som har de høyeste inntektene står for minst 20 prosent av de totale inntektene. Også under tsartiden var inntektsfo­rskjellene store, og ifølge rapportene sto «topp-1-prosent» da for 18 prosent av totale inntekter. Tallet falt kraftig etter kommuniste­nes maktoverta­kelse i 1917, og under hele den sovjetiske perioden sto prosenten innbyggere som tjente mest for 4–6 prosent av inntektene samlet sett.

Ifølge en annen undersøkel­se foretatt av banken Credit Suisse tidligere i år, står de 10 prosent rikeste russerne for 87 prosent av landets samlede formue, mens tallet er 76 prosent i USA og 66 prosent i Kina.

Russere generelt tolerer tilsynelat­ende ulikheten, ikke minst på bakgrunn av hva rapportfor­fatterne kaller «den dramatiske fiaskoen for sovjetkomm­unismen og den egalitære ideologien».

– Ekstrem ulikhet virker akseptabel­t i Russland, så lenge milliardær­ene og oligarkene fremstår lojale overfor den russiske stat og hva som oppfattes som landets nasjonale interesser. Om denne skjøre balansegan­gen oppretthol­des de neste årene vil vise seg, skriver Piketty, Zucman og Novokmet.

UNDER EKSISTENSM­INIMUM

Rapporten viser at ulikheten har økt betydelig mer i Russland enn i Kina og tidligere kommunistl­and i Øst-europa.

I land som Polen, Tsjekkia og Ungarn står den mest velstående ene prosenten av befolkning­en for mellom 10 og 14 prosent av landets inntekter totalt.

Rapporten forteller også at russerne har omtrent like store finansiell­e aktiva – fraregnet boliger – plassert utenfor Russland som i hjemlandet.

– Det er like stor økonomisk velstand i hendene på rike russere i utlandet – i Storbritan­nia, Sveits, Kypros og lignende offshore-steder – som i hendene på hele den russiske befolkning­en i selve Russland, står det i rapporten.

Gjennomsni­ttsrussere­ns årlige inntekt har fra 1989 til 2016 økt med rundt 40 prosent. Regnet i 2016-euro innebærer det en økning på ca. 147.000 til 220.000 norske kroner. Samtidig har nesten 20 millioner russere, eller 13,5 prosent av landets befolkning, inntekter under landets offisielle eksistensm­inimum, som av regjeringe­n er fastsatt til 9.909 rubler – eller 1.294 kroner – i måneden.

 ?? FOTO: ARKIV ?? En av Russlands milliardær­er, Roman Abramovits­j, har en stor yacht-flåte, og flere av disse har besøkt Kristiansa­nd for å bunkre. Her er yachten M/Y Luna fotografer­t ved Odderøya.
FOTO: ARKIV En av Russlands milliardær­er, Roman Abramovits­j, har en stor yacht-flåte, og flere av disse har besøkt Kristiansa­nd for å bunkre. Her er yachten M/Y Luna fotografer­t ved Odderøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway