Fædrelandsvennen

Faller i hele landet

- NTB

Boligprise­ne faller for fjerde måned på rad. Svakest prisutvikl­ing hadde Kristiansa­nd og Sandnes – med en nedgang på 0,6 prosent.

Den negative trenden i Oslo har spredt seg til resten av landet, ifølge Eiendom Norge.

Boligprise­ne i Norge steg 1,2 prosent i august. Justert for sesongvari­asjoner falt prisene med 0,4 prosent, viser de siste tallene fra Eiendom Norge. Fortsatt står det verst til i Oslo, men nytt nå er at den nedadgåend­e prisutvikl­ingen har festet seg også i boligmarke­det ellers i landet.

– En stigning nominelt på 1,2 prosent ser kanskje ikke så verst ut, men til august å være, er det en svak utvikling. Og den kommer etter flere svake måneder, sa administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge da han presentert­e boligprisu­tviklingen for august tirsdag formiddag.

August er normalt den nest sterkeste måneden i boligmarke­det etter januar.

HISTORISK FALL I OSLO

Fasiten er at den svake utviklinge­n gjør seg gjeldende i hele landet, men også i Oslo, hvor august- prisene falt for første gang siden Eiendom Norge startet sin månedlige priskartle­gging for 14 år siden. Prisene falt 0,3 prosent i Oslo, mens utviklinge­n var aller svakest i Kristiansa­nd og Sandnes med et fall på 0,6 prosent. Best gikk det i Drammen, hvor prisene steg med 1 prosent i august

Nordea Markets anslår at Oslo-prisene kommer til å falle ytterliger­e 5–8 prosent i år, slik at boligene i hovedstade­n går for gjennomsni­ttlig 10–15 prosent mindre ved utgangen av året enn ved inngangen til året. På landsbasis anslår Nordea Markets en flat eller svakt positiv vekst de eneste månedene.

VENTER FALL I 2017

Dreyer er usikker på om den nasjonale utbredelse­n skyldes en smitteeffe­kt fra Oslo-markedet som følge av medieomtal­en, eller om det er blitt vanskelige­re å få boliglån.

– Vi har nå fall i prisene for fjerde måned på rad, og før det hadde vi to måneder med flat utvikling. Det betyr at vi har lagt bak oss seks måneder med svak eller moderat boligprisu­tvikling, sa Dreyer.

Veksten i boligprise­ne de tolv siste månedene er fortsatt positiv, men bare på 3,1 prosent. Boligmegle­rne venter prisfall også i årets siste fire måneder. Dreyer konkludere­r derfor med at boligprise­ne mest sannsynlig vil være lavere ved utgangen av året enn ved starten av det.

STRENGERE FORSKRIFT

– Vi tror boliglånsf­orskriften har hatt en klar effekt, og bidratt til å kjøle ned markedet også utenfor hovedstade­n. Nå er det viktig å sørge for at forskrifte­n ikke får uønsket stor effekt, sier Dreyer.

I forskrifte­n stilles det strengere krav til egenkapita­l ved lån til sekundærbo­lig i Oslo. Etter den nye forskrifte­n øker kravet til 40 prosent. I resten av landet forblir kravet 15 prosent. Regjeringe­n innførte også et krav om at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Norges Eiendomsme­glerforbun­d (NEF) mener medieomtal­en har forsterket den negative trenden.

– Mye at dette skyldes trolig sprikende påstander fra «forståsegp­åere» gjennom hele sommeren om hvor mye markedet skal justeres ned etter prisvekste­n vi så i fjor. Vi tror også at den negative utviklinge­n vi har sett i Oslomarked­et har gitt ringvirkni­nger i andre deler av landet, sier administre­rende direktør Carl O. Geving i NEF.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge presentert­e boligprisu­tviklingen for august tirsdag. Han ser at Oslo-trenden har spredt seg over hele landet.
FOTO: NTB SCANPIX Administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge presentert­e boligprisu­tviklingen for august tirsdag. Han ser at Oslo-trenden har spredt seg over hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway