Fædrelandsvennen

Skatteinnt­ektene opp 14,5 milliarder

- NTB

Statens inntekter fra skatter og avgifter økte med hele 14,5 milliarder kroner i andre kvartal i år – tross Solbergreg­jeringens skattekutt.

Samlet sett falt inntektene til staten med 1,2 prosent, samtidig som utgiftene økte med 1,3 prosent i andre kvartal i år fra samme periode i fjor. Det resulterte i at statsregns­kapet gikk med 13 milliarder kroner i underskudd, opp- lyser Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Overføring­ene fra Norges Bank fant sted i andre kvartal i 2016 og i første kvartal i 2017. Dette bidro til nedgangen i de samlede inntektene i andre kvartal i år sammenlign­et med i fjor. Underskudd­et på 13 milliarder kroner blir dekket inn gjennom overføring­er fra Statens pensjonsfo­nd utland, altså oljefondet.

Selv om de samlede inntektene falt, er det enkelte inntektsom­råder som har god økning – blant annet skatter og avgifter. For tross Solberg-regjeringe­ns skattekutt, som hyppig og intenst blir kritisert av en samlet politisk opposisjon, viser statsregns­kapet at skatte- og avgiftsinn­tektene økte med 14,5 milliarder kroner – tilsvarend­e 7,4 prosent – i andre kvartal.

Utgiftspos­tene med store økninger var overføring­er til kommunene og fylkeskomm­unene, pensjoner og trygder, samt «andre overføring­er», som blant annet er overføring­er til kirken, helseforet­akene og Bane Nor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway