Fædrelandsvennen

Har barneverne­t nødvendige verktøy?

Det har de siste to årene skjedd flere alvorlige voldshende­lser utført av barn og unge. Det er på sin plass å stille kritiske spørsmål om barna har fått tilstrekke­lig hjelp i forkant, og om hjelpen kunne eller burde vært gitt på en annen måte.

- MONICA BRUNNER barnevernl­eder

Barne-og likestilli­ngsministe­r Solveig Horn e har i anledning de nevnte hendelsene uttalt at «lovverket som barneverne­t arbeider etter er tydelig nok, men at utfordring­ene er mangel på kompetanse, kunnskap og forståelse av lovverket.» Denne uttalelsen er det verdt å reflektere litt mer over.

Somle derfor barnevernt­jenesten for Kristiansa­nds region ener j egden første til å erkjenne at jeg mangegange­r har kjent på usikkerhet om beslutning­ene som tas overfor barna er de beste løsningene. Det har ikke handlet om mangel på forståelse av lovverket, men om at det tas avgjørelse­r som er svært inngripend­e i en svært kompleks situasjon hvor det ofte ikke finnes optimale løsninger. Dette er situasjone­r hvor vanskelige faglige, etiske og rettslige spørsmål spiller sammen.

Kan være det er mangel på kunnskap og kompetanse, men er det noen som sitter på fasiten, så vil vi gjerne få den utlevert. Ministeren­s uttalelse kan oppfattes som en manglende forståelse for de utfordring­er ansatte i barnevern står i. Jeg velger å tro at det ikke var hensikten.

Kompetanse handler blant annet om rammevilkå­r politikern­e gir barneverne­t. Både lengden på utdanninge­n, tilrettela­gte videreutda­nninger og bemanninge­n i den enkelte kommune eller tjeneste har stor betydning for kompetanse­n.

Det finnes særlige regler for barn som bor på institusjo­n for det som i loven kalles atferdsvan­sker.

Forståelse­n av lovverket er ingen absolutt størrelse. Den gir rom for tolkning og skjønn, og barnets beste skal vektlegges ved alle avgjørelse­r. Vi ønsker at vår barnevernt­jenestes k al preges av verdier som åpenhet, ydmykhet, kjærlighet og samarbeid med barn og unge. Erfaring har vist at det generelt skapes mer ro og trygghet for barn og unge dersom barnevernt­jenesten får til samarbeid og enighet. Dette viser seg imidlertid ikke alltid å være tilstrekke­lig. Noen barn har livserfari­nger som gjør det vanskelig å stole på at voksne vil de vel, og er i stand til å hjelpe. De barna utfordrer både om- sorgsperso­nene og det psykiske helsevesen­et uansett lovverk. Fosterhjem/familiehje­m er vanskelig å bruke selv om ungdommen vil. Det gjenståend­e alternativ­et er da en institusjo­n.

Institusjo­nens håndtering av barnet og barnets rettighete­r er regulert gjennom barnevernl­oven § 5-9 og tilhørende forskrift. Barnet skal sikres forsvarlig omsorg og behandling. Tvang kan brukes for å avverge fare for skade på person eller vesentlig skade på eiendom, men tvangsbruk­en skal opphøre straks skaden eller faren er avverget.

Det finnes særlige regler for barn som bor på institusjo­n for det som i loven kalles atferdsvan­sker. Det kan dreie seg om rusmisbruk, kriminalit­et og andre sammensatt­e vansker. Institusjo­nen kan da ut fra behandling­en begrense barnets adgang til å forlate institusjo­nen inntil 14 dager av gangen, men dette skal ikke gjøres lenger enn nødvendig. Tilsvarend­e gjelder for begrensnin­g i barnets besøk og kontakt med andre.

Her vil det være mange dilemmaer og avveininge­r som personalet fortløpend­e må gjøre. Ingen barn eller situasjone­r er like, og de ansatte er med sin utdanning og erfaring heller ikke en ensartet størrelse. Barnet skal ha omsorg og behandling, og ikke straff. Når skal tvangen som hindrer fri bevegelse og besøk da lempes på, eller hvor mange ganger skal de 14 da- gene forlenges? Hva når det erfares at barnets fungering og helse blir dårligere av tvangen? Det må også vurderes om barnet påføres nye traumer av tvangen.

Barnevernt­jenesten skjønner godt at innbyggern­e undres over at barn i barneverni­nstitusjon har så stor «frihet» at de kan begå alvorlig kriminalit­et. Alle som jobber i barneverne­t ønsker å hindre at dette skjer, men det er ikke alltid mulig å få til.

Selv med et godt og tett samarbeid mellom barneverne­t og psykiatrie­n er det noen ganger vanskelig å få til løsninger som virker. Utfordring­en er ofte at barna som har et stort behov for helsehjelp ikke er så syke at det kan anvendes tvang etter helselovgi­vningen over lengre tid. Det må da benyttes frivillig behandling. Innleggels­er varer derfor ofte bare i noen få dager.

Dersom verken barneverne­t eller psykiatrie­n har verktøy og rammer som det behov for, hva er så løsningene? Alle som arbeider innen disse systemene ønsker å gi barna best mulig hjelp. Forslaget om en felles institusjo­n er noe som barneverne­t har etterlyst i lengre tid. Vi har et håp om at det gjør det lettere å gi barna en helhetlig hjelp som virker,

Det er likevel naivt å tro at alle problemer vil være løst med en slik institusjo­n. Fortsatt vil lovverket gi rammer som skal utøves gjennom et faglig og etisk skjønn. Fortsatt vil både barnevern og psykiatri slite med dilemmaer knyttet til tvangsbruk og hva som hjelper det enkelte barnet. Fortsatt vil det være noen som sier at det er mangel på kompetanse, kunnskap og forståelse av lovverket. Fortsatt vil innbyggern­e undres over at barna har så stor frihet.

Håpet er likevel at politikern­e gir institusjo­nen de rammevilkå­r som trengs for å gi så god hjelp som mulig.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Barnevernt­jenesten skjønner godt at innbyggern­e undres over at barn i barneverni­nstitusjon har så stor «frihet» at de kan begå alvorlig kriminalit­et, skriver Monica Brunner, barnevernl­eder.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Barnevernt­jenesten skjønner godt at innbyggern­e undres over at barn i barneverni­nstitusjon har så stor «frihet» at de kan begå alvorlig kriminalit­et, skriver Monica Brunner, barnevernl­eder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway