Fædrelandsvennen

Legevakta – bedre enn sitt rykte

Kristiansa­nd legevakt har kuttet dramatisk i ventetid og er blitt bedre til å hjelpe de sykeste pasientene først. Legevakta er mye bedre enn sitt rykte.

- ROLF JARNES avdelingsl­eder ROBERT BURMAN legevaktov­erlege

Det er viktig for oss at innbyggern­e i kommunene som bruker Kristiansa­nd legevakt vet at tjenesten er god. Det er viktig for oss at politikere har riktig informasjo­n før de tar beslutning­er som betyr mye for folks tilgang til legevakt.

Som ledere er det dessuten viktig for oss å vise at vi er stolte av dem som jobber på legevakta. De gir et livsviktig godt tilbud når kriser og akutt sykdom inntreffer. De tar raske og gode avgjørelse­r til beste for pasienter i alle aldre. De håndterer nær sagt alle tenkelige tilstander i situasjone­r som kan være fortvilte og uoversiktl­ige. De står på døgnet rundt, året rundt.

Derfor reagerer vi når vi ser at enkelte politikere i Lillesand ifølge Fædrelands­vennen 23. august antyder at tjenesten ved Kristiansa­nd legevakt ikke er god nok, og at kø og parkering er et problem.

Vi vet at vi kan bli enda bedre og at det finnes pasienter med uheldige erfaringer. Vi beklager dette sterkt, og vi arbeider hver dag med å bli bedre. Likevel trenger vi å formidle noen fakta:

Antall henvendels­er i 2016 var 66000. 27500 av disse møtte opp på legevakta.

Inntil første september i fjor hadde vi en gjennomsni­ttsventeti­d på om lag 4 timer. I helgene og høytid var den på det verste opp til 8 timer.

I dag behandles 9 av 10 pasienter innen én time. Så mange som 96 prosent behandles innen 2 timer.

Vi har kuttet ventetida ved å gi mer råd på telefon og vi har blitt bedre til å vurdere hvem som heller kan bruke fastlegen. Vi har økt med én sykepleier på hvert skift, og vi har gått fra to, og tidvis tre, leger på kvelden til fire. En av legene kjører legevaktbi­len og sparer pasienter på sykehjem – og enkelte i private hjem - fra strabasiøs transport. Legevaktbi­len er også ute og bistår ambulansen hos de aller sykeste.

Brukerne har hjulpet oss ved å bli flinkere til å ringe først. Mange henvendels­er løses over telefon.

Vi mener at tjenesten i tillegg til å bli raskere, har blitt bedre. Vi vurderer nå alle pasientene i et kvalitetss­ikret haste grads system. Det sikrer i større grad at pasienten får riktig hjelp til riktig tid, og at vi behandler de som er sykest først.

Legevakt er for alle, men den er ikke for alt. Legevakta er en akuttmedis­insk beredskap for pasienter som ikke kan bruke fastlegen. Ikke vær redd for å bruke den, men ring først på 116 117.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway