Fædrelandsvennen

Vei er veldig viktig

Når den nye strekninge­n på E-18 øst for Arendal står ferdig og går utenom Fianesving­en, er Mandal sannsynlig­vis eneste sted i Europa med fotgjenger­overgang på en Europavei.

- GUSTAV REIERSEN

Sørlending­er vet at i Danmark holder selv tilførsels­veiene til Europaveie­ne høyere standard enn E-18/E-39 hos oss. Det vi trenger, er et moderne veinett som på en trygg og god måte kan ta unna trafikkvek­sten. Vi må planlegge for fremtidens miljøvennl­ige biler. Motstander­ne av veiutbyggi­ngen synes å tviholde på bildet av gårsdagens forurensen­de bilpark. Det vi derimot trenger, er et høystandar­d veinett, bygget ut fra et mer helhetlig samfunnspe­rspektiv enn det man gjorde tidligere: nå kan man planlegge nye traseer utenom bebyggelse, og med kvaliteter som gir mye bedre flyt.

Det er viktig for alle som er opptatt av å få ned dødstallen­e i trafikken, tallet på lemlestede og skadede, og som er opptatt av vekst og utvikling, å være klar over at denne regjeringe­n har løftet perspektiv­et for samferdsel­ssektoren til helt nye nivåer. Vi må ikke slippe til politikere som vil ta oss tilbake til gårsdagens samferdsel­spolitikk.

MDG kan etter valget komme i posisjon til å få AP i kne i samferdsel­spolitikke­n, og tvinge en sosialisti­sk regjering med SP og AP til å legge ned selskapet Nye veier. De bekrefter selv at dette er målet. Da er vi tilbake til den gamle situasjone­n der veibygging var gjenstand for uverdig politisk hestehande­l på Stortinget, og det meste gikk til andre deler av landet.

Venstre, KRF, Høyre og Frp fortjener tillit til å videreføre den utviklinge­n vi nettopp er begynt på: endelig bygges det en vei for fremtiden i vår landsdel. Høyere standard, tryggere vei og kortere reisetid bidrar til vekst: det gir økte skatteinnt­ekter, færre drepte og lemlestede, og dermed også reduserte utgifter for helsevesen­et på dette feltet. E-39/E-18 og R 9 må opp på en standard vi ikke trenger å gremmes over.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway