Fædrelandsvennen

Alle mann til pumpene!

Karl Eirik Schjøtt-pedersen (Norsk Olje og gass) gir inntrykk av at oljeselska­pene er framtidsre­ttede, og at det bare er å kjøre på med oljeproduk­sjon.

- MORTEN TØNNESSEN 2. kandidat Vest-agder MDG

Eksemplene han kommer med på at oljeselska­per også til en viss grad satser på fornybar energi kan imidlertid på ingen måte rettferdig­gjøre fortsatt oljeproduk­sjon for full maskin. «Norge står bare for to prosent av verdens oljeproduk­sjon», skriver SchjøttPed­ersen. Det betyr imidlertid også at vi står ansvarlige for to prosent av klimagassu­tslippene som skriver seg fra forbrennin­g av olje globalt. Det er ikke småtteri for et land som har mindre enn en promille av verdens befolkning.

Norge er faktisk blant de ti landene i verden som eksportere­r mest fossil energi, med utslippene dette medfører. Vi er en stor aktør i denne sammenheng­en, og det å avvikle brorparten av norsk olje- og gassproduk­sjon i løpet av en 15-årsperiode, som MDG går inn for, vil gjøre en reell forskjell.

Schjøtt-pedersen viser til «de enorme inntektene fra oljevirkso­mheten som vi bruker til å betale for helsevesen og utdanning». Det er imidlertid ikke åpenbart at det å fortsette med å rette flestepart­en av milliarden­e som investeres i Norge mot oljenæring­en er det beste verken for den norske statskasse­n eller for de omkring 200.000 arbeidspla­ssenes om i dager knyttet til oljeog leverandør­industrien.

Klimarisik­o er et nøkkelord i denne sammenheng­en. Dersom de internasjo­nale bestrebels­ene på å gjennomfør­e Parisavtal­en lykkes, kan olje og til dels gass komme til å miste mye avsi n verdi. Med fortsatte oljeinvest­eringer i 100- milliarder klassen hvert år risikerer vi å investere i noe som ikke har fremtiden for seg. Regningen får til syvende og sist norske borgere. D eter mye tryggere å byggene d olje-og leverandør­industrien på en planmessig måte, med satsning på omstilling til annen næringsvir­ksomhet, enn å vente på en framtidig markedskol­laps.

Tilgang til nye arealer i Barentshav­et er ifølge Schjøtt-pedersen «viktig for at Norge fortsatt skal kunne være verdens beste land å bo i.» En titt på de høyest rangerte landene på Human Developmen­t Index er imidlertid megetsigen­de. Alle de nordiske landene gjør det bra på slike levekår s rangeringe­r–også uten olje. På en annen levekår s rangering, Social Pro gress Index, er Norge nå rangert på delt tredjeplas­s med Island, etter Danmark på førsteplas­s og Finland på andre.

Uten oljenæring­en blir Norge et litt vanligere nordisk land. Det er ikke så galt, det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway