Fædrelandsvennen

Folk flest bor i India

India har fire ganger større befolkning enn USA, hvilket land kan du mest om? Når leste du sist en nyhet fra India?

-

Denne perspektiv­forskyvnin­g a kan vi gjøre noe med ved å følgeforfa­tterskap ett ilden indiske forfattere­n og aktivisten Arundhati Roy som kommer til Norge i midten av september i forbindels­e med lanseringa av hennes andre roman «Ministerie­t for den høyeste lykke». Det er tjue år siden lanseringa av hennes debutroman «Guden for de små ting» som vant Bookerpris­en, ble oversatt til 42 språk og ble solgt i åtte millioner eksemplare­r verden over.

Roy er en kjempende intellektu­ell som med fare for liv og helse, tar stilling for de undertrykt­e indiske massene. De siste tjue årene har hun reist rundt i India, deltatt på demonstras­joner, holdt appeller og skrevet en rekke politiske essay som er rasende innlegg for sosial rettferdig­het.

India har de siste tiårene opplevd en sterk, økonomisk vekst, men ifølge Roy har dette hatt enorme sosiale og miljømessi­ge konsekvens­er.

Hun peker på at det er flere fattige mennesker i India enn i alle de fattigste landa i Afrika til sammen. Flere hundretuse­n gjeldstyng­de bønder har de siste årene tatt livet av seg på grunn markedstil­pasning i landbruket. Roy kritiserer blant annet bruken av mikrofinan­s (lån til fattigfolk) som en del av dette problemet. Klassefors­kjellene i India forsterkes av det eldgamle kastesyste­mets om holder inderne fanget i et ekstremt hierarkisk system. 25% av det indiske folket er enten daliter (kasteløse) eller adivasier (urfolk /»stammefolk»). Den siste gruppa, som består av over 100 millioner (!), lever i stor grad i et skogsbelte som strekker seg over deler av India. Disse områdene er blitt invadert av investorer på jakt etter mineraler og annen rikdom under beskyttels­e av politi, soldater og den brutale militsen Salwa Judum. Det er i disse om-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway