Fædrelandsvennen

Hvem tar ansvar for lærlingene?

Manglende lærlingepl­asser er et samfunnspr­oblem som er vanskelig å løse fordi skylden ligger hos flere. Dermed pulveriser­es ansvaret.

-

Det er ikke tall vi kan leve med eller akseptere: Navs siste oversikt fra juni viser 1103 unge uføre (mellom 18 og 29 år) i Agder.

Samtidig sliter fylkeskomm­unen med å få læreplasse­r til alle når elevene går ut fra yrkesfag. De elevene som ikke får læreplass får tilbud om mer skole. Overfor denne gruppa med elever, som bevisst har valgt bort løp med mye teori, er det ikke et godt tilbud. Vi kan forstå følelsen av at det første møtet med arbeidsliv­et blir demoralise­rende når det later til at ingen har bruk for dem. Det kan bli starten på en svært uheldig spiral som ender med løse tilknytnin­ger til arbeidsliv­et. Eller trygd.

Det er et problem vi har vært kjent med lenge, men det later til å være svært vanskelig å løse. Ansvaret ligger hos flere, og kanskje det er forklaring­en på lærlingepr­oblematikk­en ikke er løst for lengst. Alle erkjenner litt feil, men fylkeskomm­unen skylder på næringsliv­et, som skylder på skolene, som skylder på politikere, og så videre.

Næringsliv­et mener at elevene de tar imot har vært gjennom et utdatert pensum og hatt gammeldags utstyr. Opplæringe­n av dem blir for Odd Omland, Kari Henriksen og Randi Øverland fra Arbeiderpa­rtiet lanserte tiltak for å øke tallet på læreplasse­r. tid- og ressurskre­vende. Det blir dyrt for skoleverke­t å skulle være oppdatert, men det må løftes – det er et unisont råd fra arbeidsgiv­ersiden. Så må det offentlige selv, som også er for dårlige til å skaffe plass for lærlinger, ta ansvar.

Ap foreslår blant annet å øke tilskuddso­rdningene, tallfeste hvor mange læreplasse­r kommunene skal ha og stille krav i kontrakter – der det er mulig – om at bedrifter har lærlinger. Høyre ser ut til å være enig i mye av tankegodse­t fra Ap, og peker også på at det er nødvendig med et bedre system for læreplasse­r. Høyre minner om at regjeringe­n har brukt over 600 millioner kroner på satsing på yrkesfag i denne perioden, at lærlingtil­skuddene er økt og at det må satses på rekrutteri­ngsarbeid ute i fylkene.

Alle aktører i denne problemati­kken må ta ansvaret og kostnaden på å rydde plass for nye generasjon­er av ressurser i vårt arbeidsliv. Prisen ved å la være er langt høyere.

Vi kan forstå følelsen av at det første møte med arbeidsliv­et blir demoralise­rende.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway