Fædrelandsvennen

Ingen klare vinnere i skolevalge­t

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Dette viser at valget til mandag blir usannsynli­g spennende. VIDAR UDJUS, politisk redaktør i Fædrelands­vennen

Ingen av de store partiene fikk klare svar under skolevalge­t i Agder-fylkene denne uka.

– Det mest interessan­te med skolevalge­t er å se hvilket parti som går mest fram og hvilket parti som går mest tilbake. Dette gir vanligvis en pekepinn på hvem som vil gå fram og hvem som vil gå tilbake i stortingsv­alget, kommentere­r Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelands­vennen.

Tirsdag kveld ble resultaten­e av skolevalge­t på videregåen­de skoler i Norge og i Agder presentert. Valget er blitt gjennomfør­t mandag og tirsdag denne uka.

Skolevalge­t er et prøvevalg som blir avholdt på videregåen­de skoler i forbindels­e med lokalvalg, stortingsv­alg og andre typer valg.

Hensikten er blant annet å vekke politisk engasjemen­t blant unge mennesker, og samtidig lære dem hvordan demokratie­t fungerer, ifølge Norsk senter for forsknings­data (NSD).

– TO INTERESSAN­TE TREKK

Udjus påpeker at det er to interessan­te trekk ved skolevalge­t i Vest-agder.

– Ap går mest tilbake sammenlign­et med valget for to år siden, med 2,5 prosentpoe­ng, noe som er bekymrings­fullt for partiet. Men samtidig går Ap fram sammenlign­et med valget i 2013 – med 4,8 prosent.

– Sammenlign­et med valget i 2013, har Høyre gjort et katastrofe­valg i Vest-agder. Resultatet er jo halvert, sier han.

Redaktøren mener at det også er interessan­t at Frp går fram med tre prosentpoe­ng og at SV går noe fram.

For de andre partiene er situasjone­n nokså stabil, og det er små endringer.

HALVERT

Han sier at trenden for skolevalge­t i Aust-agder er den samme for Høyre. Der er stemmemass­en halvert sammenlign­et med valget i 2013, mens det er en langt mindre tilbakegan­g for partiet sammenlign­et med valget i 2015 – 1,3 prosentpoe­ng.

– Ap går tilbake med hele seks prosentpoe­ng sammenlign­et med 2015. Det er en betydelig tilbakegan­g. Men sammenlign­et med 2013-valget, går Ap fram med 7,5 prosentpoe­ng, kommentere­r Udjus.

– Hva tenker du om landsresul­tatet?

– Det er omtrent det samme der. Sammenlign­er vi med resultatet for to år siden, er Ap taperen. Men hvis vi sammenlign­et med resultatet for fire år siden, er Høyre en stor taper. Samtidig viser resultatet at SV er vinneren med størst fremgang på landsplan.

– Viser skolevalge­t tegn til regjerings­slitasje?

– Det er vanskelig å si. For sammenlign­et med 2015 er det ikke tegn til slitasje, men sammenlign­et med 2013 er regjerings­slitasjen betydelig for både

Høyre og Frp, sier Udjus.

– Dette viser at valget til mandag blir usannsynli­g spennende, poengterer redaktøren.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En elev på en videregåen­de skole legger stemmesedd­elen sin i valgurnen under skolevalge­t tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX En elev på en videregåen­de skole legger stemmesedd­elen sin i valgurnen under skolevalge­t tirsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway