Fædrelandsvennen

Dyrevern i politikken

- ELLEN NYGAARD MORTEN TØNNESSEN 2. kandidat Vest-agder MDG

I siste innspurt av valgkampen er det viktig å sette seg inn i hva de forskjelli­ge partier står for.

●● Jeg er veldig enig med DBI om at Krfs oppfatning av ordet «verdi» spriker i to retninger. At KRF kan kalle seg et verdiparti – når de samtidig kjemper for å beholde groteske slaktemeto­der for dyrene – er for meg uforståeli­g! KRF tillater at jøder og muslimer kan pine dyr til døde ved religiøs rituell mishandlin­g!

Jeg så også innslaget i NRK Sørlandet om nestleder i KRF Kjell Ingolf Robstad. Der satt han og snakket om Krfs «verdier» - samtidig som han hadde geværet ved siden av seg. Han så fram til å skyte rådyr! At KRF også kjemper for å beholde pelsdyrnær­ingen er en annen sak! ●● Jon Georg Dale er landbruksm­inister i dag, og før han hadde produksjon­sdyra i tur og orden Sylvi Listhaug, Senterpart­iets Lars Peder Brekk og Trygve Slagsvold Vedum som ansvarlig verge.

I flere tiår har utviklinge­n gått mot en sentralise­ring med færre bønder og flere dyr per gård. Bonden får mer gjeld og mindre tid. Enten det er snakk om gris, slaktekyll­ing, høns, rev eller mink, så blir dyra mer og mer behandlet som ledd i en produksjon­skjede. Det vi egentlig snakker om er levende, følende enkeltindi­vider. Dyrevelfer­dsloven fastslår at dyr har egenverdi, artsspesif­ikke og individuel­le behov, og rett til naturlig atferd.

Landbruksm­inisteren har det overordned­e ansvaret for å følge opp loven. I dag brytes dyrevelfer­dsloven hver dag, ved at millioner av dyr nektes adgang til utemiljø, dagslys og muligheter til naturlig atferd. Det er uakseptabe­lt. Det er landbruksm­inisteren som har et særskilt ansvar for å endre politikken til fordel for dyra, på en slik måte at Dyrevelfer­dsloven følges. Derfor trenger vi et sterkt grønt parti på Stortinget som viser forståelse for dyrs behov, og kan stille med en landbruksm­inister som har dyrenes beste i tankene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway