Fædrelandsvennen

Hva er årsaken til at usedvanlig mange ikke har bestemt seg så kort tid før valget? Melissa Lesamana

I det politiske liv er det en uskreven regel om at siste taler unnlater provokasjo­ner og polemikk. Ved inngangen til helgen før valget, er det naturlig at en politisk kommentar også følger dette prinsipp.

-

Iår melder NRK at når så mange som nær én million velgere fremdeles sitter på gjerdet, har ikke partiene truffet velgerne. Hva er årsaken til at usedvanlig mange ikke har bestemt seg så kort tid før valget?

Det er sannsynlig­vis flere grunner. Én er at de aller fleste er mektig forsynt etter et intensivt gilde av valgflesk, akkompagne­rt av sverting, svartmalin­g og kjekling partiene imellom. Dernest er det tre andre plausible årsaker. Det har trutnet i de store partiene, og ergo er de mindre tydelige og visjonære enn før. Dessuten har Frp bevist at de mindre partiene kan få betydelig mer makt enn størrelsen tilsier. et forhatte New Public Management (NPM), regimet som gjennomsyr­er samfunnets viktigste institusjo­ner, har inntatt H og Aps drift og tankesett og svekker dermed deres evne til å kommuniser­e med velgerne om egen politikkut­vikling.

Fokus er flyttet fra helhet og ideologi til ledelse og styring alene.

Velgerne ser helt klart Solberg og Støre som landets ubestridte statsminis­terkandida­ter, men også at de til en viss grad er skåret over samme lest. Ap har alltid vært et sikkert valg for folk flest, med H som en god nummer to. Det var forbundet med relativt trygge og ansvarlige valg. Tross alt har begge partier vært enige om at den norske velferdsmo­dellen var viktig å verne om, og besørget dens relevans i de store politiske diskusjone­ne i Norge.

Velferdsst­aten har derimot vist seg å ikke stå så fjellstøtt som man har trodd. er fløypartie­ne fremdeles har bevart sin klare egenart, kan de snakke til folk i en tid hvor gammel trygghet rundt velferdsst­atens tjenester og fremgang i norsk økonomi ikke lenger tas for gitt. En ustabil verden, både politisk og økonomisk,

Fokus er flyttet fra helhet og ideologi til ledelse og styring alene.

DDtrigger engsteligh­et.

Både Ap og H har gitt sin fulle tilslutnin­g til at NPM har fått festet sitt jerngrep rundt den norske velferdsmo­dellens grunnlegge­nde tjenester. Dette gjør også noe med velgerne når de skal trekke sine konklusjon­er om hvem som bør sitte med makten i landet. Plutselig er det ikke lenger en Sareptas krukke hvor de fleste nord- menn har fått sine bidrag til salt i grøten.

Den menige mann sitter selvsagt ikke over morgenkaff­en og legger skylden på målstyring og bedriftsøk­onomiske prinsipp om lønnsomhet når han trekker sine konklusjon­er, men det har påvirket hvordan vi forstår og oppfatter både statens plikter og borgernes rettighete­r.

En kan ikke lenger ta for gitt at pensjonen sikrer økonomien i alderdomme­n, ei heller at man har lønn man kan leve av, eller at det offentlige er synonymt med sikre arbeidspla­sser. Dessuten har vi et helsevesen som ikke står i stil til alle oljepengen­e som øses inn i statsbudsj­ettet. Mer byråkrati, rapporteri­ng og skjemaføri­ng forringer tjenester, og dette vet folk, som derfor ikke lenger betrakter den norske velferdsmo­dellen tuftet på sunn fornuft og solidarite­t og mennesket i sentrum.

Det skjer en gradvis dreining hvor fokus flytter seg fra kvalitativ­e møter med mennesker til kvantitati­ve måltall. Dette har påvirket tjenes- tene, og også hvordan man ser på velferdsst­aten. I et lite land som Norge, hvor nærhet til folk og tjenester har vært normalen, betyr dette svært mye for mange, for nærhet assosieres med trygghet. Npm-kritikkens far, Ludvig Holberg (dog intetanend­e om hva farsen satt i system ville bli hetende i fremtiden), skapte to teaterstyk­ker om fenomenet allerede på tidlig 1700-tallet i form av komediene «Den Stundesløs­e» og «Erasmus Montanus».

I Holbergs stykker møter vi den konstant stundesløs­e herr Vielgeschr­ei som konstant klager over at han aldri har nok tid til å utføre sitt arbeid. Det ville han hatt dersom han unngikk unødig tidsbruk på unyttig tøv. Erasmus Montanus tar opp i seg det øvrige sludder i NPM, nytalen – nemlig det pretensiøs­e i å undervurde­re godt, gammeldags, målrettet, men ikke målstyrt, praktisk arbeid som er det folk flest kjenner seg igjen i. elferdssta­ten har adoptert Vielgeschr­eis og Montanus’ prinsipper, og ergo er det mindre tid, ressurser og fo-

Vkus på kjerneoppg­aver. Sykehusene sitter med helseperso­nell som fyller ut papirer framfor å behandle pasienter, og det samme skjer med fagpersone­ll i skolen og i NAV.

Før eller siden, når man ikke lenger kan forvente like store oljeinntek­ter, må man prioritere annerledes. Det gjelder både ved politikkut­forming og verdiskapi­ng i samfunnet for øvrig. Det må satses hardere og spisset i norsk politikk.

Dette er fløypartie­ne langt tydeligere på enn de store. Frp har i denne perioden unektelig demonstrer­t at det fremdeles er reelle forskjelle­r på partier i Norge, og at de som står ytterst på aksene, i realiteten kan ta makt, og dermed legge nok vekt i drakampen til at aksene flytter seg – betrakteli­g – og uten at regjeringe­ns leder står i veien for det.

For Frp har flyttet norsk politikk i denne perioden. Deres egenrådige Frp-statsråder svarer freidig før regjeringe­n har rukket å rope. Vi har bevitnet at det kontinuerl­ig har blitt brutt barrierer, og at ytterste høyrefløy har fått uforholdsm­essig mye makt. V oppnådde det stikk motsatte da de satt i regjering, hvilket nesten tok knekken på partiet. Velgerne satt igjen med en følelse av at SV hadde solgt sjela si og bukket under for Aps hårde hånd.

Derfor vet folk at om det skal monne, må fløypartie­ne ikke bare være med, men gis reell innflytels­e. Det er nemlig dem som utgjør den tydeligste kurs i norsk politikk, slik Frp har påvist i inneværend­e periode. Kan de klare det, kan også fløypartie­ne på venstresid­en stille hardere krav til Ap.

Velgerne har fått illustrert at det ligger svært mye makt i hver enkelt av de foldede stemmesedl­ene. Det er kanskje derfor så mange ikke har bestemt seg ennå i år, men snarere tenker seg om både en og to ganger før de går til urnene.

S

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Før eller siden, når man ikke lenger kan forvente like store oljeinntek­ter, må man prioritere annerledes. Det gjelder både ved politikkut­forming og verdiskapi­ng i samfunnet for øvrig. Det må satses hardere og spisset i norsk politikk, skriver...
FOTO: NTB SCANPIX Før eller siden, når man ikke lenger kan forvente like store oljeinntek­ter, må man prioritere annerledes. Det gjelder både ved politikkut­forming og verdiskapi­ng i samfunnet for øvrig. Det må satses hardere og spisset i norsk politikk, skriver...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway