Fædrelandsvennen

Orkanenes tragedier

Tidenes sterkeste orkan herjer nå Karibia. Den er dessverre en del av en framtid som blir enda villere værmessig. Desto mer dramatisk er det at USA styres av en klimaforne­kter.

-

Orkanen som har fått navnet «Irma» er den kraftigste som noen sinne er registrert i Atlanterha­vet. Den legger nå hele øysamfunn i Karibia øde på sin vei mot det amerikansk­e fastlandet. Tragediene som ligger tilbake er ubeskrivel­ige. Antall tapte menneskeli­v stiger fra dag til dag. Og som så ofte før er det de aller fattigste som rammes aller hardest, de som ikke har relativt trygge hus å gjemme seg i.

Antigua og Barbudas statsminis­ter karakteris­erte onsdag kveld ødeleggels­ene på øya Barbuda som «absolutte». «Slik det ser ut nå er Barbuda knapt beboelig», sa statsminis­teren.

President Trump er en tragedie. Ikke minst når det gjelder den – bokstaveli­g talt – livsviktig­e kampen mot klimaendri­ngene.

«Irma» kommer bare dager etter at «Harvey» la store landområde­r i Texas under vann og ødela for flere hundre milliarder kroner. Og allerede nå varsles det nye kraftige uvær i tida framover.

Dessverre bør ikke disse ekstreme værfenomen­ene komme som en overraskel­se. Klimaforsk­ere har i mange år advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som gjennomsni­ttstempera­turen på jorden stiger. Været blir villere, våtere og varmere. Og nettopp det uvanlig varme havet gir næring til orkanene. «Irma» befinner seg nå over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

I et slikt scenario er også de politiske realiteten­e i USA dramatiske. Den supermakte­n som nå rammes så brutalt av klimaendri­ngenes konsekvens­er, styres av en mann som ikke er i stand til å erkjenne realiteten­e. Donald Trump har hevdet at «klimaendri­ngene ble oppfunnet av og for kineserne for å gjøre amerikansk næringsliv ute av stand til å konkurrere».

De som trodde dette var billig valgkampre­torikk, våknet opp til realiteten­e da Trump som president utnevnte en klimaforne­kter til miljøminis­ter og trakk USA ut av Paris-avtalen. I det politiske selskapet befinner USA seg nå sammen med to andre land i verdenssam­funnet: Nicaragua og Syria.

President Trump er en tragedie. Ikke minst når det gjelder den – bokstaveli­g talt – livsviktig­e kampen mot klimaendri­ngene.

 ??  ?? Orkanen Irma er oppgradert til kategori fem, som er det høyeste trinnet på skalaen.
Orkanen Irma er oppgradert til kategori fem, som er det høyeste trinnet på skalaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway