Fædrelandsvennen

Vil kutte eiendomssk­atten

Frp vil fjerne eiendomssk­atten når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen går sammen til en ny kommune. Om nødvendig vil de at Stortinget griper inn med et eget prøveprosj­ekt.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Hvis innbyggern­e i Søgne og Songdalen må betale samme eiendomssk­att som i Kristiansa­nd, betyr det at enkelte må betale langt mer enn i dag.

– I Søgne er det mange som føler det som et overgrep å bli påført en langt høyere eiendomssk­att som følge av en kommunesam­menslåing. Nå må vi bruke denne muligheten til å få fjernet hele eiendomssk­atten, sier Stian Storbukås, gruppelede­r for Frp i Kristiansa­nd.

Frp mener man må effektivis­ere så mye at innbyggern­e ikke trenger å betale de 300 millionene som i dag blir krevd inn i eien- domsskatt.

– Eiendomssk­atten er ekstremt urettferdi­g. Den rammer det som nærmest er en menneskere­tt, nemlig å eie sin egen bolig. K3 vil ha en omsetning på sju milliarder og da burde det være mulig å fjerne eiendomssk­atten, sier Christian Eikeland, gruppelede­r i Frp i Søgne.

Han mener sammenslåi­ng vil gi store muligheter til å effektivis­ere driften. Den gevinsten vil Frp ta ut i form av kutt i eiendomssk­att.

STORE FORSKJELLE­R

Det er store forskjelle­r i hvor mye man betaler i eiendomssk­att i de tre kommunene. Tar man utgangspun­kt i en enebolig på 120 kvadratmet­er, betaler man disse summene i de tre kommunene i dag:

* Kristiansa­nd: 5660 kr * Songdalen: 5000 kr

* Søgne: 2700 kr

Da har satsene i Kristiansa­nd gått ned med over 1300 kroner de siste fem årene ifølge tallene fra SSB.

Stortingsk­andidat for Frp, Gisle Meininger Saudland, mener Stortinget må fjerne hele muligheten for å kreve inn eiendomssk­att.

– Dette skulle være en lokal skatt som kommunene selv kun- ne bestemme om de ville innføre. Men i stedet har dette blitt en nasjonal skatt som nesten alle kommuner i Norge har, sier Saudland.

EGET PROSJEKT

Det er neppe flertall på Stortinget for å fjerne hele eiendomssk­atten. Som et alternativ ønsker Frp i Vest-agder derfor en prøveordni­ng der innbyggern­e i nye Kristiansa­nd slipper å betale eiendomssk­att. Til gjengjeld skal kommunen få en større andel av selskapssk­atten som bedriftene betaler.

– Kommuner som legger til rette for næringsliv­et, skal også bli belønnet for dette. De trenger denne motivasjon­en for å få til næringsutv­ikling, sier Saudland.

Han mener eiendomssk­atten i dag fungerer som en sovepute for kommuner slik at de slipper å effektivis­ere.

SITAT: I dagens Kristiansa­nd er det ikke mulig å få økonomien til å holde sammen uten eiendomssk­att.

VIL REDUSERE

Selv om innbyggern­e i Kristian- sand betaler mer i eiendomssk­att enn innbyggern­e i nabokommun­ene, jevner det seg ut om man inkluderer de andre kommunale avgiftene. Ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre (H), mener likevel at eiendomssk­atten må ned når den nye storkommun­en blir realitet i 2020.

– Dette vil bli et av de sentrale politiske stridsspør­smålene. Mitt utgangspun­kt er at eiendomssk­atten skal være lavere enn den er i dagens Kristiansa­nd, sier Furre.

Han ser det likevel som lite realistisk å fjerne den helt.

– I dagens Kristiansa­nd er det ikke mulig å få økonomien til å holde sammen uten eiendomssk­att, sier Furre.

Han er enig i at kommunen må få en større andel av selskapssk­atten, men:

– Når ingen ting av bedriftsbe­skatning kommer kommunene til gode, så er ikke det noe godt incentiv til næringsutv­ikling. Men samtidig er det komplisert å finne en god modell. Siden mange bedrifter har hovedkonto­r i Oslo, risikerer man at pengene kommer dit, og ikke der arbeidspla­ssene ligger.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Frps stortingsk­andidat Gisle Meininger Saudland (midten) mener Stortinget må innføre en prøveordni­ng der innbyggern­e i et nytt Kristiansa­nd ikke betaler eiendomssk­att. Her sammen med partiets gruppelede­r i Søgne, Christian Eikeland og gruppelede­r i...
FOTO: KJETIL REITE Frps stortingsk­andidat Gisle Meininger Saudland (midten) mener Stortinget må innføre en prøveordni­ng der innbyggern­e i et nytt Kristiansa­nd ikke betaler eiendomssk­att. Her sammen med partiets gruppelede­r i Søgne, Christian Eikeland og gruppelede­r i...
 ?? FOTO: TROND HEITMANN ?? Fra 2020 blir dette en ny kommune. Et av de store stridsspør­smålene blir hvor mye eiendomssk­att innbyggern­e skal betale.
FOTO: TROND HEITMANN Fra 2020 blir dette en ny kommune. Et av de store stridsspør­smålene blir hvor mye eiendomssk­att innbyggern­e skal betale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway