Fædrelandsvennen

Krf-ere i sør jubler over Hareides Erna-støtte

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG

Krf-ordfører Bjørn Ropstad jubler etter at Krf-leder Knut Arild Hareide torsdag lovet å ikke felle dagens regjering etter valget. Hareide skal ha fått klare beskjeder internt.

– Endelig kommer den avklaringe­n mange har ventet på. Dette vil gi et kraftig løft de siste fire dagene før valget. Dette var kjempevikt­ig, sier Ropstad til Fædrelands­vennen.

Han er ordfører i Evje og Hornnes, men han er også far til nestleder Kjell Ingolf Ropstad som tidlig i valgkampen i et par NRKintervj­uer uttalte seg mye mer avvisende til en Ap-regjering enn partileder Hareide gjorde.

Hareide avklarte torsdag i VG at KRF ikke kommer til å felle dagens regjering etter valget, han freder Erna selv om hun velger Frp.

INTERN PROSESS

Jonas Gahr Støre sier en stemme til KRF nå er en stemme til Frp. Han var meget skuffet over Hareides utspill torsdag ettermidda­g.

På Sørlandet var sentrale KRFere det helt motsatte:

Stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan vil ikke si om Hareide er presset til å «frede» dagens regjering utover høsten hvis valgresult­atet gir den muligheten, men han sier det er mange klare meldinger inn til partiledel­sen.

– Det har vært en prosess de siste ukene hvor ting meldes oppover. På stand får vi hele tiden spørsmålet om vi er til å stole på i forhold til å unngå Støre som statsminis­ter. Nå kom en viktig og tydelig avklaring, som egentlig mest er en presiserin­g, sier Grøvan.

GLAD VETERAN

Glad er også Åse Gunhild Woie Duesund i Grimstad. Under Arendalsuk­a var hun en av veteranene som tok et oppgjør og ba Hareide om å si mye tydeligere fra at KRF støtter en borgerlig regjering. Hun ville ha brodd mot Ap, mer enn mot Frp.

Etterpå uttalte Hareide til Fædrelands­vennen at han ikke ville lukke noen dører for mulig samarbeid. Nå er altså det budskapet endret.

– Jeg vil ikke kritisere noe nå, bare glede meg over Hareides siste utspill. Dette trengte KRF i sluttfasen, og dette begeistrer velgerne, sier hun til Fædrelands­vennen.

TROR å TILSTRØMNI­NG

Grøvan tror at velgerne på Sørlandet nå vil vende tilbake til KRF i ganske stort antall de siste dagene.

Han minner om landsmøtev­edtaket som sier at KRF ønsker Erna som statsminis­ter for en sentrum/høyre-regjering og ellers sannsynlig­vis vil gå i opposisjon, og at Hareide nå fjerner usikkerhet om hva det kan bety.

Torhild Bransdal i Vennesla sier presiserin­gen fra Hareide er naturlig.

– Men det er bare en presiserin­g av landsmøtev­edtaket, sier hun.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? En særdeles blid Bjørn Ropstad. Han sier Knut Arild Hareides «fredning» av Ernaregjer­ingen er kjempevikt­ig.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD En særdeles blid Bjørn Ropstad. Han sier Knut Arild Hareides «fredning» av Ernaregjer­ingen er kjempevikt­ig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway