Fædrelandsvennen

Fri sjøfugljak­t i skjærgårde­n i nye fem år

- TORBJØRN WITZØE

Ordningen med gratis jakt på utvalgte offentlige eiendommer i skjærgårde­n på Sørlandet videreføre­s.

– Vi er godt fornøyde med at ordningen med gratis sjøfugljak­t på utvalgte offentlige eiendommer blir videreført. Erfaringen fra tidligere er at dette er et populært lavterskel­tilbud for både erfarne og nye jegere, sier rådgiver for plan, friluftsli­v og vilt i Vest-agder fylkeskomm­une, Bård Andreas Lassen.

Også Øystein Stamland som er leder av jaktutvalg­et i Norges Jeger- og Fiskerforb­und i Vest-agder er glad for at ordningen med fri sjøfugljak­t videreføre­s.

Han håper for eksempel at flere benytter anledninge­n til å skyte skarv, da bestanden nå er relativt stor.

Skarven spiser store mengde fisk, og har flere steder fått skylden for å gjøre store innhogg i fiskebesta­nder.

31 OMRÅDER

Ordningen med fri sjøfugljak­t i skjærgårde­n gjelder i 31 utvalgte områder i kommunene Flekkefjor­d, Farsund, Lyngdal, Lindesnes, Mandal, Søg- ne, Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestran­d og Risør, der kommunene eller staten er grunneier.

– Vi skulle gjerne også hatt med Kristiansa­nd i ordningen, men det skal sies at kommunen har stilt eiendommer til disposisjo­n for nybegynner­kurs og i ungdomsarb­eidet til den lokale jeger- og fiskeforen­ingen, sier Øystein Stamland.

Rådgiver Hans Fløystad i Aust-agder fylkeskomm­une ber jegere merke seg at det fra i år ikke lenger er anledning til å jakte på havelle, svartbak og gråmåke. Det er også satt begrensnin­ger for jakt på storskarv og ærfugl. Han mener muligheten­e til å få fine jaktopplev­elser på sjøen likevel er gode.

JEGERAVGIF­TSKORT

Alle norske statsborge­re med gyldig jegeravgif­tskort har rett til å jakte på sjøen. Rettighete­ne gjelder i utgangspun­kt fra båt uten motor, og grunner og skjær som overskylle­s ved alminnelig høyvann. Hovedregel­en er at en må ha grunneiers tillatelse for å jakte fra eiendommer, men i de 31 utvalgte områdene fra Flekkefjor­d i vest til Risør i øst er det altså fritt fram.

 ?? FOTO: LARS HOEN ?? Skarv i Søgnes skjærgård får en usikker framtid i fem år til.
FOTO: LARS HOEN Skarv i Søgnes skjærgård får en usikker framtid i fem år til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway