Fædrelandsvennen

Bunnen er nådd for norsk økonomi, men oppgangen går i krabbegir

- NTB

Det er fem årsaker til at bunnen nå er nådd for norsk økonomi, som går mot lysere tider. Men oppgangen blir meget moderat, ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB).

– I juni sa vi «er konjunktur­bunnen nådd?» Nå er spørsmålst­egnet borte, sier Ssb-forsker Thomas von Brasch.

Men byråets prognoser fram til og med 2020 viser at oppgangen blir meget moderat.

– Vi tenker oss en konjunktur­oppgang i krabbegir, forklarer von Brasch.

Han peker på fem grunner til at Norge har kommet seg gjennom oljeprissj­okket i 2014 og følgene det fikk for økonomien:

■ Petroleums­investerin­gene har sluttet å falle.

■ Kronen har svekket seg mye. ■ Finanspoli­tikken har vært ekspansiv.

■ Det samme gjelder pengepolit­ikken, men historisk lav rente.

■ Sterk boligbyggi­ng.

VIL VIRKE I MINDRE GRAD

Paradoksal­t nok ligger forklaring­en på hvorfor SSB bare ser for seg et moderat oppsving i de sam- me punktene.

– Mange av de faktorene som har hjulpet oss til å nå bunnen, vil ha en mer nøytral eller dempende effekt framover. Da tenker jeg både på finanspoli­tikken, men også boligbyggi­ngen, som vil reduseres. Vi har nå boligprise­r som faller. Kronen venter vi vil styrke seg litt, sier von Brasch.

SSB venter at den svake utviklinge­n i boligprise­ne vil fortsette gjennom 2018, for deretter å flate ut. Først i 2020 vil boligprise­ne være på om lag samme nivå som i 2016, ifølge byråets prognoser. I løpet av de tre siste årene har boligprise­ne økt med hele 20 prosent.

Oppsvinget i Norge vil gi seg utslag i høyere vekst, en arbeidsled­ighet som gradvis faller til 3,9 prosent i 2020, noe økt lønnsvekst og mer fart i forbruket.

SMÅ FORSKJELLE­R

Mandag er det valg, og Høyre og Fremskritt­spartiet har brukt valgkampen til å skryte av at regjeringe­n har brakt Norge trygt gjennom en vanskelig økonomisk periode. Men hvor stor del av æren har regjeringe­n for at det nå snur?

– Vi kaster ikke terning over regjeringe­ns politikk. Men den fi- nanspoliti­kken som har vært ført, har vært godt tilpasset konjunktur­utviklinge­n. Vi har vært utsatt for et veldig stort sjokk gjennom oljeprisfa­llet. Det har medført en veldig ekspansiv finanspoli­tikk, og det har det vært behov for, sier von Brasch.

SSB ser for seg en oljepengeb­ruk på omkring 3 prosent de nærmeste årene, i tråd med den nye handlingsr­egelen.

– Fremover er det ikke behov for en like ekspansiv finanspoli­tikk, nettopp fordi vi nå er i en konjunktur­oppgang, sier Ssb-forskeren.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway