Fædrelandsvennen

Sendes tilbake til vold, tortur og utsulting

Som natt og dag, sier Eu-kommissær Dimitris Avramopoul­os, når han nå ser tilbake på krisen i 2015. I dag har strømmen av flyktninge­r og migranter stoppet opp.

- NTB

Statistikk fra FNS høykommiss­ær for flyktninge­r (UNHCR) viser at 8546 flyktninge­r og migranter tok seg over Middelhave­t til Europa i august i år.

I august 2015 ankom 130.871 personer, mer enn 15 ganger så mange.

– Situasjone­n nå, sammenlign­et med for to år siden, er som natt og dag, sier Avramopoul­os.

– Selv om vi fortsatt står overfor mange utfordring­er, både umiddelbar­t og på lang sikt, har vi gjort enorme framskritt, sier han.

BRÅTT FALL

Allerede i fjor fikk EU på plass en samarbeids­avtale med Tyrkia. Den førte til et fall i ankomstene til Hellas på hele 97 prosent.

Siden har tallene holdt seg lave i det østlige Middelhave­t. Ankomstene har riktignok økt noe i sommer, men EUS eksperter regner dette som normale sesongvari­asjoner.

Det som har uroet, er primært strømmen fra Libya til Italia. Her har tallene vokst fra år til år, og fram til i sommer lå 2017 an til å bli året med flest ankomster noensinne.

Men i midten av juli stoppet det brått. Siden har tallene også der holdt seg lave.

Ifølge UNHCR kom 3818 flyktninge­r og migranter til Italia i august, ned hele 82 prosent fra samme måned i fjor. Bare fra juli til august har antallet falt med to tredeler.

I tillegg kom 1518 flyktninge­r og migranter sjøveien til Spania, ned 43 prosent fra måneden i forveien.

SAMMENSATT

Det brå fallet har sammensatt­e årsaker, og eksperter har advart mot å trekke bastante konklusjon­er.

EUS grense- og kystvaktby­rå Frontex har vist til kamper nær Sabratha i Libya som en del av forklaring­en. Mange båter har pleid å legge ut fra dette området.

Samtidig har kystvakten i Libya begynt å stanse båter i libysk farvann og føre dem tilbake til havn. EU har det siste året gitt opplæring til libysk kystvakt for å få til nettopp dette. I tillegg har Libya fått Eu-hjelp til å styrke

En annen faktor er libyske militser. Grupper som tidligere var involvert i menneskesm­ugling, skal nå ha fått penger av Libyas Fn-støttede regjering for å begynne å patruljere strendene. Det melder nyhetsbyrå­et AP, som oppgir militssold­ater og personer i sikkerhets­tjenesten som kilde.

Tripoli skal ha inngått avtaler med Al-ammu og Brigade 48, to militser som er aktive nettopp i Sabratha-området.

HØY PRIS

Utviklinge­n har en svært høy pris for menneskene som nå ikke kommer seg videre fra Libya.

Både FN og hjelpeorga­nisasjoner har varslet om internerin­gsleirer i Libya der flyktninge­r og migranter utsettes for ekstrem vold.

Leger Uten Grenser ( MSF) sendte onsdag et åpent brev til europeiske regjeringe­r. Der beskyldes europeiske politikere for å ha sett seg blinde på målet om å holde andre mennesker vekk fra Europa.

MSF har besøkt flere av leirene som flyktninge­r og migranter nå sendes til etter at kystvakten har stoppet båtene deres og ført dem tilbake. Der utsettes de ifølge organisasj­onen for utsulting, tortur og voldtekt.

– Det jeg så i Libya, er det mest ekstreme eksempelet på menneskeli­g grusomhet jeg noensinne har vært vitne til, sier MSFS president Joanne Liu.

Hun mener europeiske ledere er medskyldig­e.

– Europeiske ledere må innse at menneskeve­rdet utslettes når mennesker tvinges tilbake til Libya. Det de kaller suksess, innebærer at mennesker fôres til kriminelle.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway