Fædrelandsvennen

– Et valgresult­at i nærheten av dette vil være krise for Ap.

På denne ferske meningsmål­ingen faller Ap til under 20 prosent i Vest-agder. Partiet går markant tilbake fra både juni-målingen og sist stortingsv­alg.

- vidar udjus POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Arbeiderpa­rtiets store mål i Vest-agder har vært å bli største parti i fylket. Da får partiet to faste mandater på Stortinget.

På målingen fra Respons analyse i slutten av juni hadde Ap denne posisjonen. Og det med ganske god margin: Ap var drøyt fire prosentpoe­ng større enn Høyre.

Men nå raser det. Vi har sett samme utvikling på nasjonale målinger de siste ukene. Men i Vest-agder faller partiet nå under 20-merket. Et valgresult­at i nærheten av dette vil være krise for Ap.

På denne målingen er det til og med jevnt mellom Ap og Frp. Det er det lenge siden det har vært i Vest-agder. Ved valget i 2009 snek Frp seg foran Ap og ble fylkets største parti. Dit er det riktignok langt fram for Frp, men ifølge denne målingen har Siv Jensens parti nå los på andreplass­en. Et Høyre på første- og Frp på andreplass vil i så fall befeste Vest-agder som et av landets aller blåeste fylker.

KRF har tradisjone­lt også gjort det godt i Vest-agder. Men nå begynner det å tynnes i rekkene. Partiet som var største ved valget i 2001 og da fikk to mandater på Stor-

Ropstad er kronprinse­n i KRF. Og nettopp derfor må han på Tinget. Ellers kan han neppe ta over etter Knut Arild Hareide.

tinget, innehar nå det siste faste mandatet. Hans Fredrik Grøvans stortingsp­lass ser likevel relativt sikker ut. Sp er nærmeste utfordrer, men avstanden de to partiene imellom er betydelig. Respons Analyse anslår at Sp mangler vel 4000 stemmer på å ta Krfs mandat.

Blant de mindre partiene er det særlig SV, og til dels MDG, som vinner på denne målingen. Også det er i tråd med trenden vi har sett på nasjonalt plan. Likevel er det også for disse partiene så langt opp til Krfs siste faste mandat at det er utjevnings­mandat de må håpe på. Og utjevnings­mandatene kan ikke beregnes ut ifra lokale målinger, men ut ifra det nasjonale valgresult­atet.

I Aust-agder viser denne målingen mindre utslag for Ap enn på vestsiden av fylkesgren­sen. Ap går riktignok tilbake også der, både fra stortingsv­alget fra juni-målin- gen. Men stemmetape­t er mindre.

●● Likevel: Når Ap går litt tilbake og Høyre holder stillingen fra sist valg, blir det plutselig jevnt i toppen. Det er en nyhet i AustAgder, hvor Ap tradisjone­lt har vært fylkets ubestridt største parti. Symbolsk vil det være et voldsomt nederlag for Ap om det må gi tapt den plassen ved valget til mandag.

●● Et annet parti som opplever stor spenning i Aust-agder, er Frp. Etter et år med borgerkrig, eksklusjon­er, suspensjon­er og utmeldinge­r, er spørsmålet om partiet klarer å holde på mandatet. Det klarer Frp på denne målingen, selv om det går merkbart tilbake fra forrige valg.

●● Enda viktigere vil det være for Kjell Ingolf Ropstad, og hele hans parti, å holde på stortingsm­andatet. Ropstad er kronprinse­n i KRF. Og nettopp derfor må han på Tinget. Ellers kan han neppe ta over etter Knut Arild Hareide. Og per i dag har KRF nesten ikke andre kandidater.

●● Ropstad og KRF har som uttalt mål å bli større enn Frp og erobre deres faste mandat. Men ifølge denne målinger klarer de ikke det. Og må som sist, og gangen før der, satse på utjevnings­mandatet. Det blir i kamp med blant andre Sps Gro-anita Mykjåland, SVS Fredrik Schultze-krogh og MDGS Eivind Trædal. Og kanskje enda flere.

●● Og så gjelder det som alltid gjelder for slike målinger: Det er nettopp det; en måling. Med feilmargin­er, på pluss/minus 2,54 prosent. Det gjør at resultaten­e ikke bør tolkes for bokstaveli­g.

●● Valget i begge Agder-fylkene er fremdeles vidåpent. ▪

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway