Fædrelandsvennen

– Høyre har forsøkt å viske ut skillelinj­er før dette valget

- TEKST: KAREN TJERNSHAUG­EN karen.tjernshaug­en@aftenposte­n.no

Aps statsminis­terkandida­t har rukket å drive valgkamp i åtte fylker de siste dagene. Aftenposte­n setter seg ned med Støre på Villa Paradiso på Grünerløkk­a i Oslo etter en hektisk dag på veien.

Over en italiensk pizza snakker han ut om sin lederfilos­ofi, om det han mener er Erna Solbergs største feilskjær som statsminis­ter, og om de grunnlegge­nde forskjelle­ne mellom Høyre og Arbeiderpa­rtiets samfunnssy­n.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som leder?

– Jeg har en sterk vilje. Men etter å ha sett fire statsminis­tre på nært hold som embetsmann på Statsminis­terens kontor, og etter å ha jobbet for en statsminis­ter i åtte år, så har jeg erfart hvordan dette er et lagarbeid. Som Sir Alex Ferguson lærte Ole Gunnar Solskjær: Enkeltspil­lere scorer mål – lag vinner kamper. Det vil jeg skal prege mitt regjerings­prosjekt.

– Du har kritisert Erna Solberg for å la noen av Frp-statsråden­e kjøre sitt eget løp. Vil du ha et sterkere grep om du blir regjerings­sjef?

– Jeg vil ikke tillate at statsråder har en retorikk og politikk som setter grupper opp mot hverandre. Og jeg vil ikke komme ut i etterkant og si: «Jeg ville ikke valgt de ordene.» Det er svakt lederskap fra en politiker som jeg for øvrig mener har bra egenskaper.

– Hva vil du si er Erna Solbergs sterkeste sider som leder?

– Hun har vært med lenge og har stor arbeidskap­asitet. Jeg er ikke i tvil om at Erna Solberg går på jobb hver morgen med et ønske om å gjøre Norge bedre. Den respekten har jeg for henne. Men jeg mener Høyres politikk er feil ved at den ikke tar tak i de grunnlegge­nde utfordring­ene Norge har. Det er skillelinj­er som har eksistert mellom Høyre og Ap i mange år, men som er betydelig fordypet ved at Høyre, som ett av få konservati­ve partier i Europa, åpent tok ytre høyre inn i regjering. Når det kommer til menneskeve­rd, synet på hvordan vi skal lykkes sammen, så er det skjedd en grunnlegge­nde endring med denne regjeringe­n – en endring som jeg frykter vil forandre Norge, og som jeg mener har endret Høyre.

– Hvilke egenskaper vil du legge vekt på hos dem du velger ut som statsråder?

– Det kommer til å være tøffe krav. Vi går inn i en tid som vil kreve mye av oss. Det handler om politisk tyngde, de rette holdningen­e til verdigrunn­laget vårt, stor arbeidskap­asitet og vilje til å være en god lagspiller.

– Har du hatt tøffere dager på jobb i arbeidsliv­et enn motgangen du har opplevd i valgkampen de siste ukene?

– Valgkamp er ikke motgang. Valgkamp er en unik erfaring i å møte velgere og presentere politikken. Jeg har vært ute en vinternatt før i langt større dramatikk enn hva fredelig valgkamp i Norge er. Jeg vet at en valgkamp har bare én sluttdato, som er valgdagen. Jeg er kritisk til at meningsmål­inger ser ut til å få en så stor plass i den politiske dagsordene­n. Men min energi er intakt. Og viljen til å få til dette sammen med et lag, den er stor.

– Du har sagt at Norge er blitt et kaldere samfunn under Solbergs ledelse. Hva vil du gjøre for at Norge skal bli varmere?

– Vi har alle et ansvar for det. Det er ikke noe et enkeltmenn­eske kan gjøre alene, men statsminis­teren har et spesielt ansvar. Vi kan i alle fall begynne med at statsråder bruker et språk som samler og ikke splitter. Det er bra med en real fight om politikken, men ikke å sette grupper opp mot hverandre.

– Men er det kun retorikken i innvandrin­gspolitikk­en som vil bli endret om du blir statsminis­ter? Eller ønsker du at Norge skal ta imot flere asylsøkere?

– Nei, det er ikke snakk om det. Jeg har vært en forkjemper for et bredt forlik, som samlet nesten hele Stortinget bak innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en. Men uken etter det forliket ga Erna Solberg ansvaret for å forvalte det til Frp, som bruker dette feltet uke etter uke for å så splid snarere enn å samle.

– Hva er det viktigste å endre i Norge i dag?

– Det er å få et arbeidsliv som hindrer frafall, og som sikrer mennesker – særlig de unge – den kompetanse­n de trenger for å få jobb. Det er dypt urovekkend­e at grupper nå i økende grad faller utenfor arbeidsliv­et. Det er alvorlig for dem, og det er alvorlig for samfunnets mulighet til å løse oppgaver og finansiere barnehager, skoler og omsorg. Når Høyre sier tiden for store velferdsre­former er over, sier Arbeiderpa­r- tiet: Vi trenger velferdsre­former for både arbeid, skolen og eldreomsor­gen.

– Og så er det synet på et trygt arbeidsliv og hva det krever. Høyre og Frp har latt mye skure og gå, stemt ned forslag som kan begrense innleie, bekjempe kriminalit­et og useriøsite­t.

– Hvilke konkrete endringer vil folk i Norge merke i sin hverdag om det er du som vinner valget, og ikke Erna Solberg?

– Foreldre og elever vil merke at skolen får mer ressurser til å se alle elevene og sikre at de lærer seg grunnlegge­nde ferdighete­r. De som er i arbeid på utsatte arbeidspla­sser, vil merke at det kommer et krafttak mot useriøsite­t og uverdige tilstander, særlig i bygg og anlegg. De eldre vil merke at det blir oppussing av eksisteren­de sykehjem, ikke bare bygging av nye. Og de bedriftene som tør satse på ny teknologi for å få klimautsli­ppene ned, vil merke at det blir mer ressurser til pilotprosj­ekter som vil vise vei.

– Noen sier de synes det er vanskelig å se forskjell på Høyre og Arbeiderpa­rtiet. Er det en riktig beskrivels­e at de to store partiene er blitt likere de siste tiårene?

– Nei, jeg er uenig i det. Høyre har inn mot dette valget forsøkt å viske ut skillelinj­er ved å snakke mye av vår politikk om tidlig innsats, innsats mot arbeidsliv­skriminali­tet, satsing på sykehusene. Men de har ikke vært villige til å prioritere dette gjennom fire år. Vår 100-dagersplan har ti konkrete satsinger som alle er andre valg enn det Høyre vil satse på.

– Hva er det grunnlegge­nde problemet med Høyres samfunnssy­n?

– At de har for lite tro på hva fellesskap­et kan løse for å gi enkeltmenn­esker frihet og muligheter. Og at de ikke tar på alvor 100 års erfaring fra norsk samfunnsut­vikling: At det som har gjort oss sterke og nyskapende, er satsing på at alle skal med, felles velferd, små forskjelle­r, høy tillit. De ser ikke de negative konsekvens­ene av å få økte forskjelle­r og økte motsetning­er.

– Og en ting til: Eierskapet til naturressu­rsene. Frp vil selge NSB. Høyre vil delprivati­sere Statkraft. Høyre og Frp vil ta fisken fra kystbefolk­ningen gjennom å kutte ut leveringsp­likten.

– Ser du for deg et samfunn med mindre private innslag, eller er balansen god som den er i dag?

FAKTA

– Aps oppskrift har alltid vært en blandingsø­konomi. Men den blandingsø­konomien har kunnet utvikle seg med både private og ideelle innslag, fordi det er en sterk, offentlig kontroll og standard på hvilke tjenester vi skal ha. I de fleste kommuner vil du se både private og ideelle tilbydere innen velferd, men det fungerer best der det offentlige har kompetanse og kraft til å sette standarden, og det er folkevalgt­e som bestemmer hvordan kombinasjo­nen skal være.

– Kan man vinne valg i Norge ved å love økt skatt?

– Man kan vinne valg i Norge ved å vise hvordan den sterke formelen med å skape og dele virkelig gir mennesker mulighet til å lykkes gjennom en bedre skole, en større satsing på yrkesfagen­e, læreplass, alt det som skal til for å sikre kompetanse. Arbeiderpa­rtiet foreslår altså et moderat grep ved å ta skattene tilbake til 2014-nivå. Tre av fire lønnsmotta­gere skal betale nesten lik eller lavere skatt, men dem av oss med høyest inntekt og høyest formue, kan betale noe mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway