Fædrelandsvennen

Dem eller oss – et splittet Norge

Under den famøse valgkampen i USA i fjor høst, påpekte man gang på gang i amerikansk­e og internasjo­nale medier at USA var blitt en splittet nasjon.

- BRITT M. KVARAN ELLI Forfatter av boken «Trussel eller mulighet? Et bidrag i kampen mot islamfrykt»

Det var på bakgrunn av polariseri­ngen i valgkampen, med håp og muligheter for alle på ene siden og frykt og forakt for store folkegrupp­er på den andre.

Under det republikan­ske landsmøtet i USA i juni 2016, fikk vi høre og se Rudi Gulliani, tidligere borgermest­er i New York, skrike følgende fra scenen: «De hater oss! De kommer for å drepe oss! De kommer for å drepe oss!»

Det var muslimene han snakket om: «Dem mot oss.» Enda USA er det landet med flere muslimske borgere enn noe annet land i Vesten, faktisk har de vært der i flere hundre år og bidratt sterkt til det amerikansk­e samfunnet. Men så ble jo også det moderne amerikansk­e samfunnet bygd opp av et konglomera­t av ulike nasjoner. Folk strømmet til fra mange og forskjelli­ge kulturer og nasjoner. Mangfold og solidarite­t til tross for forskjelle­r, ble tidlig integrert i amerikansk­e grunnverdi­er. Kanskje det kan være en viktig historisk årsak til at amerikansk­e muslimer er så godt integrert i USA, samtidig som de har fått lov til å beholde sin kulturelle og religiøse identitet som muslimer. De har fått muligheten til å bli den aller beste utgaven av seg selv. De har fått lov til å være seg selv og bidra som likeverdig­e borgere. For aksept er alltid en forutsetni­ng for god menneskeli­g fungering. Nå ser vi et skifte i grunnverdi­er og holdninger i USA, og i hele Vesten.

Det er også mange nordmenn som nå har en reell frykt for at islam og muslimer skal overta Norge og undergrave den norske kulturen og samfunnsfo­rmen. Til tross for at store grupper muslimer inngår i vår egen nyere historie, og har vist at de ønsker å bygge sammen med oss. På 70-tallet kom den første store bølgen med muslimske pakistaner­e, der 2. generasjon i dag utgjør en vesentlig del av den norske arbeidssty­rken og bidrar positivt til norsk samfunnsli­v. De er sentrale politikere, dyktige journalist­er, nyhetsoppl­esere, lærere, sykepleier­e, leger, komikere, musikere, artister, kunstnere, gründere av suksessrik­e småbedrift­er eller enmannsfor­etak, og utallige fabrikkarb­eidere. Valget mandag vil sannsynlig­vis være et

Valget mandag vil sannsynlig­vis være et av de viktigste valgene i vår nyere historie. Det vil være veiviser i retning av hvordan det skal være å leve i Norge.

av de viktigste valgene i vår nyere historie. Det vil være veiviser i retning av hvordan det skal være å leve i Norge. For alle som vil bidra til storsamfun­net. kke bare for de som er «ekte» nordmenn med røtter i Norge helt tilbake til steinalder­en, men for samtlige andre nordmenn som har bidratt i kortere eller lengre tid. Og mens nordmenn i steinalder­en satt og hogg stein i huler i Norge og rissa inn strektegni­nger av rein på veggene i disse hulene, hadde den persiske sivilisasj­onen i Mesopotami­a og Babylon gjort store vitenskape­lige oppdagelse­r innen matematikk, astronomi, teknologi og legevitens­kap. Er det så sikkert at vi skal være så høy på oss selv og vår egen kulturhist­orie? Kan det tenkes at vi fortsatt kan ha noe å lære av andre kulturer? Valget vil vise om de norske verdiene skal drives av frykt for annerledes­het eller evne og vilje til å bli kjent

Imed mennesker som utfordrer fordommene våre.

Det sies spøkefullt om konservati­ve kristne menigheter at de har følgende holdning til de som vil utforske miljøene deres, «Kom som du er, men du må bli som oss. «Nå kan det virke som om denne karikature­n kan overføres til en grell virkelighe­t i store deler av det norske samfunnet. Vi tillater jo ikke muslimer å komme som de er en gang. Vi vil helst få slippe å se annerledes­heten. De må hilse som oss. De må kle seg som oss. De må snakke som oss. De må ha samme type navn som oss. Ellers blir de ikke innkalt til jobbinterv­ju.

Vi krever at muslimer skal la seg integrere – og forventer at det skal skje uten at vi inkluderer dem. Hvordan skal de og vi klare dette hvis ikke vi får en annen holdning til dem?

Redaktør Vebjørn Selbekk uttalte nylig at de som våger å uttale seg mot f.eks. Hege Storhaug og hennes meningsfel­ler, fortjener ros for å uttale seg «mot overmakten». Nei, det er alltid det frie ord og den frie tanken som er overmakten, ikke særgrupper som roper høyest, med fordommer og generalise­ringer av 1/3 av verdens befolkning, i de mest fryktfremk­allende og ekstreme vendinger. «God», sa Gro. «Raus» sa Jens.

La oss vise at de hadde rett.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Vi krever at muslimer skal la seg integrere – og forventer at det skal skje uten at vi inkluderer dem, skriver pastor Britt M. Kvaran Elli. Lørdag skal hun i debatt med Arne Tumyr i SIAN.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Vi krever at muslimer skal la seg integrere – og forventer at det skal skje uten at vi inkluderer dem, skriver pastor Britt M. Kvaran Elli. Lørdag skal hun i debatt med Arne Tumyr i SIAN.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway