Fædrelandsvennen

Velg, stem og bestem!

-

Demokratie­t gir mulighet til å ha et mangfold politiske parti.

●● Det burde sees positivt på, at vårt samfunn har styresett og ordninger som gir rom for ulikheter og valgfrihet. Og at forskjelli­ge partier/grupper, små eller store, kan komme til ordet. I valgtider er gamle som nye parti på banen. Alle med håp om å få god tilslutnin­g og best mulig representa­sjon.

En tydelig motvilje til nye partidanne­lser legges for dagen fra enkelte etablerte parti. Mishaget viser seg bl.a. i bebreidels­er, negativ omtale, karikering og neglisjeri­ng. Taktikken er også å gjøre nydannelse­r til noe unyttig, dumt og hensiktslø­st. Særlig gjentas påstanden om «bortkastet stemmer». En velbrukt strategi for å underkjenn­e og hindre andre. Metoden er neppe så tjenlig for egen fremgang som det hyppige bruk av påstanden kan tyde.

Realiteten er den at alle parti etter valg må konstatere de sitter igjen med mye «bortkasted­e stemmer», i den forstand at de ikke førte til den ønskede mandatgevi­nst. Men er det dermed sant at disse stemmer var kastet bort? Er det ikke slik at alle parti viser sin tilslutnin­g og størrelse ved det antall stemmer de får? Og dessuten: veier ikke stemmetall noe i forhold til den økonomiske offentlige støtte?

Argumenter for taktisk stemmegivn­ing med anbefaling­en å stemme slik «denne gang», går igjen hver valgkamp. Det kan nok

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway