Fædrelandsvennen

Ap sår tvil om Norges viktigste næring

- THEODOR BARNDON HELLAND stortingsk­andidat, Vest-agder Frp

Olje og gassindust­rien er Norges desidert største og viktigste industri. Tusenvis av arbeidspla­sser er avhengige av næringen, og olje og gassindust­rien er en av årsakene til at vi kan oppretthol­de verdens beste velferdssa­mfunn.

●● Det er derfor gambling med både arbeidspla­sser og velferden til folk flest Arbeiderpa­rtiet driver med når de vingler i olje- og gasspoliti­kken.

La oss gå tilbake til april 2017. Arbeiderpa­rtiet avholder sitt landsmøte hvor de skal vedta et partiprogr­am for de neste fire årene. På den ene siden av landsmøtet står ungdomspar­tiet, AUF. Deres budskap er vern av nordområde­ne og områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På den andre siden står fagforenin­gene som frykter et vedtak som i praksis vil nedlegge fremtidige lønnsomme arbeidspla­sser. I midten havner partiledel­sen, som i de sene nattetimer må komme opp med et kompromiss.

Resultatet ble et vedtak som selv ikke de som satt i salen på Folkets hus skjønte helt innholdet av. Styrken med norsk petroleums­utvinning er at vi i forkant av beslutning­er om åpning av nye boreområde­r har innhentet den nødvendige kunnskap. Derav en såkalt konsekvens­utredning. Vedtaket Arbeiderpa­rtiet landet på kan således sies å statuere et brudd med norsk forvaltnin­gsskikk av vår viktigste naturressu­rs. De vedtok vern av sone som strekker seg 50 km fra land utenfor Lofotodden. I praksis vedtok man først hvor man skulle bore, for deretter å innhente kunnskap om området. Hvorfor akkurat en vernesone på 50 km fra land, og ikke 60 km eller 70 km? Det enkle svaret på det spørsmålet, er at det er det ingen som kan svare på det.

På det samme landsmøte vedtok Arbeiderpa­rtiet å verne områdene Nordland 7 og Troms 2. Samtidig, som de vedtok å konsekvens­utrede Nordland 6.

Det ligger ingen informasjo­nsinnhenti­ng til grunn for disse vedtakene. Det bare ble sånn etter et lukket møte med partitoppe­ne i Arbeiderpa­rtiet på Youngstorg­et en dag i slutten av april.

Det viktigste Norge kan gjøre i møte med fremtiden er å sikre petroleums­næringen forutsigba­re rammevilkå­r. Dette både for å imøtegå behovet for fortsatt teknologiu­tvikling, og for å sikre velferden til fremtidige generasjon­er. Også i et klimapersp­ektiv er dette viktig. Norge produserer verdens reneste olje og gass, noe som blir viktig i møte med verdens stadig økende behov for energi. Norsk gass er mye renere enn kull, og er en del av løsningen for å få ned utslippene.

Arbeiderpa­rtiet er Norges største parti, om innehar omkring 1/3 av stemmene i dette landet.

Det skremmende er at intet annet parti har et så uklart standpunkt ovenfor Norges viktigste næring som nettopp Arbeiderpa­rtiet. Hvis du stemmer på Arbeiderpa­rtiet, så er realiteten at du ikke vet hva du får. Stemmer du på MDG, så er det i håp om å avvikle Norges viktigste næring raskest mulig. Selv om jeg på saklig grunnlag ikke kan sies å være enig med sistnevnte, så er det i alle fall et klart standpunkt. Du vet hva du stemmer på.

Det gjør du også hvis du stemmer Fremskritt­spartiet.

I motsetning til Arbeiderpa­rtiet er vi klare i vårt standpunkt ovenfor industrien og alle de som arbeider der: Vi ønsker fortsatt å satse på dere, og på næringen som dere represente­rer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway