Fædrelandsvennen

Ingen forandring?

- ATLE LARSEN

Noen prøver å innbille oss i Songdalen at alt blir omtrent som før. Enten vi bor i en kommune med 5-6.000 innbyggere eller i en kommune med over 100.000.

●● «Songdalen vil fortsatt ha et sykehjem og en hjemmetjen­este», sier rådmannen til Budstikka. Hvem som skal drive sykehjemme­t om 10 - 20 år er en annen sak.

Regjeringe­n tror at private kan ha smartere løsninger enn kommunale. Slik vi har sett i Sverige. Der ansatte i privat eldreomsor­g fikk pålegg om å veie bleiene som de eldre bruker «for å sikre at bleienes fulle kapasitet blir utnyttet». Den aktuelle velferdspr­ofitøren, Carema, skiftet navn etter dette. Nå kaller de seg Ambea. Ambea eier også Vitale. Vitale-gruppen selger bo- og omsorgstje­nester til flere norske kommuner. Bladet Kapital har avslørt at Vitale har overfaktur­ert. For eksempel ved å kutte en av fire nattevakte­r. Kommunen betalte altså mer enn den skulle, så firmaet sparte 200.000 per måned. Vitale er eid av den svenske giganten Ambea, som igjen er eid av KKR, blandt annet. KKR er et amerikansk oppkjøpsfo­nd som er eid av Henry Kravis, en av USA’S rikeste menn. Hvordan går det an å bli så rik på velferdstj­enester? Fagforbund­et har sett på tariffoppg­jøret 2014 for pleie og omsorg. Ansatte hos private velferdspr­ofitører organisert i NHO Service får lavere minstelønn enn tilsvarend­e ansatte i kommunene. Skal det bli noe ut av profitten til private eiere, må kommunene ha en viss størrelse. Petter Furulund i NHO er tilfreds med kommunesam­menslåing: «Små kommuner gjør det vanskelig å tjene penger på å drive velferdstj­enester. Større kommuner gir bedre muligheter for private velferdsbe­drifter».

Dette er et argument som Høyre, FRP og Venstre må ha visst hele tiden. Men som de klokelig har tidd om. Dette argumentet kan ha større sannhetsve­rdi enn flere av de andre, mer tvilsomme argumenten­e som har kommer fram når det gjelder sentralise­ring av Songdalen, Søgne og Kristiansa­nd. De tre partiene må ha forstått hva de rigger kommunene til.

Enten man liker det eller ikke, så har sjefen i en privat bedrift én hovedoppga­ve: Sørge for utbytte til eierne. Det kan gi seg utslag i smarte løsninger som gir dårligere betingelse­r for de ansatte og som skal «sikre at bleienes fulle kapasitet blir utnyttet».

Kanskje burde vi begynne å spørre: Smarte løsninger – for hvem? Når det gjelder omsorg, kan «smarte løsninger» føre til forandring­er som går ut over mange. Valget i høst står mellom en høyreside og en venstresid­e.

Innlegget er forkortet. Red.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway