Fædrelandsvennen

Skjebneval­g for det norske forsvar

- OVE STEN OLSEN Pensjonert kontreadmi­ral

Langtidspl­anen for Forsvaret (LTP) betyr i realiteten en nedbygging av det norske, militære forsvaret.

●● Utdannings­reformen i Forsvaret legger opp til en rasering av eksisteren­de militære Krigsskole­r

Norges fremtidige sikkerhet som nasjon har dessverre blitt viet for lite oppmerksom­het i den pågående valgkampen. Jeg finner det derfor nødvendig å peke på konsekvens­er av de valg som er og tilsynelat­ende vil bli foretatt når det gjelder Forsvaret og landets sikkerhet.

Langtidspl­anen for Forsvaret (LTP) betyr i realiteten en nedbygging av det norske, militære forsvaret. Man fyller de verste hullene etter mange års underfinan­siering og bekrefter tunge investerin­ger som det lenge har vært politisk enighet om, men utelater tiltak for å sikre nasjonens territorie­lle sikkerhet. Utdannings­reformen i Forsvaret legger opp til en rasering av eksisteren­de militære Krigsskole­r. På bakgrunn av en studie av konsulentb­yrået Mckinsey, har Forsvarsde­partemente­t i desember 2016, gitt ut iverksetti­ngsbrev for forsvarsse­ktoren med tildels detaljerte instrukser for utdannings­sektoren.

Samordning og utsetting av den militære profesjons­utdanning til sivile utdannings­institusjo­ner, er aktuelle stikkord. Politisk debatt og vedtak synes å mangle. Når man ser på konsekvens­ene av sammenheng­en mellom LTP og utdannings­reformen, er jeg oppriktig bekymret for at resultatet betyr slutten på et nasjonalt norsk forsvar. Alle elementer som er nødvendige for å sikre landets territorie­lle integritet og sikkerhet i en tiltakende kriseutvik­ling, reduseres eller legges ned.

De særdeles gode, men små spesialist­miljøene vi har i dag, vil etter hvert som utdannings­reformen får effekt, smuldre opp av mangel på rekrutteri­ng av kompetente offiserer med dyp militærope­rativ erfaring.

Det samme gjelder fremtidig bemanning av fartøyer og våpensyste­mer det skal satses på for å kunne slå til fra dypet,

Den strategien som LTP legger til grunn, vil medføre at vi som nasjon ikke kan forsvare landets territorie­lle sikkerhet før storkrigen truer og USA finner det opportunt å forsvare, ikke Norge, men egne nasjonale strategisk­e interesser i Nordområde­t.

Landets territorie­lle sikkerhet er en forutsetni­ng for å utvikle alle de gode formål politikern­e i dag snakker om.

Jeg håper opinionen og våre politikere tar på alvor konsekvens­ene av det som nå kan skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway