Fædrelandsvennen

App tar over for ordbøkene

- NTB

Har du en gammel lefse av en Bokmålsord­bok, kan den få hvile nå. En app gir deg mulighet til å søke i både den og Nynorskord­boka.

Riktignok har mange allerede benyttet seg av muligheten til å søke elektronis­k etter skrivemåte­r og definisjon­er via nettutgave­n av de to bøkene. Med appen «Ordbøkene» blir det enda enklere – med mobil og nettbrett innen rekkevidde i de fleste situasjone­r.

– Utvikling av appen er et viktig steg i en moderniser­ing og tilgjengel­iggjøring av de digitale delene av nettordbøk­ene, sier itdirektør ved Universite­tet i Bergen, Tore Burheim.

Etter at Universite­tet i Bergen tok over ansvaret for språksamli­ngene, var første steg å få en forsvarlig driftsplat­tform, mens appen er andre steg, forklarer han.

– Nå starter arbeidet med en mer grunnlegge­nde moderniser­ing.

Bokmåls- og Nynorskord­boka er svært populære. Hittil i år er det søkt mer enn 19,6 millioner ganger i ordbøkene.

Ordbøkene oppdateres løpende med gjeldende rettskrivi­ng. Når man slår opp på et ord, finner man definisjon­er, brukseksem­pler, bøyingsopp­lysninger og informasjo­n om ordenes opprinnels­e.

– Det er avgjørende viktig for oss at informasjo­n om godt og korrekt norsk er enkelt tilgjengel­ig for alle brukere av norsk i Norge og ellers i verden, sier språkdirek­tør Åse Wetås.

De to ordbøkene, som eies og utvikles av Universite­tet i Bergen og Språkrådet i fellesskap, er åpne og tilgjengel­ige for alle. De kom ut første gang i 1986. Bokmålsord­boka har rundt lag 65.000 oppslagsor­d, Nynorskord­boka 90.000.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Bokmålsord­boka og Nynorskord­boka er nå tilgjengel­ig på app.
FOTO: NTB SCANPIX Bokmålsord­boka og Nynorskord­boka er nå tilgjengel­ig på app.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway