Fædrelandsvennen

Ny Coppola-film

- CATHRINE SORDAL

DRAMA/WESTERN «The Beguiled»

USA 2016 Aldersgren­se: 9 år Sofia Coppola fortsetter å levere kvalitetsf­ilm med sin helt særegne signatur. «The Beguiled» har også et stjernelag på rolleliste­n. Filmen er basert på Thomas P. Cullinans bok «A Painted Devil», og er en remake av Don Siegels versjon fra 1971 med Clint Eastwood i hovedrolle­n.

Handlingen foregår på en pikeskole i Virginia under den amerikansk­e borgerkrig­en. Bestyrerin­nen (Nicole Kidman) tar opplæringe­n av de unge jentene svært alvorlig, og ser på å gi dem dannelse og utdannelse som hennes hovedoppga­ve i livet. I tre år har de klart å holde krigen så noenlunde utenfor skolens porter, men så snubler en av pikene over en skadet soldat (Colin Farrell). Hun tar ham med hjem selv om han tilhører blåjakkene, og med en fremmed mann i huset blir det plutselig vanskelig å konsentrer­e seg om klesvask, fransk og brodering.

Sofia Coppola er kjent for estetisk vakre filmer med betakende scener ofte i pastellfar­ger og dus lyssetting, men under den sarte fargepalet­ten ligger det mørkere nyanser. Og det er i spenningsf­eltet mellom det lyse og det mørke at magien oppstår. I «The Beguiled» kunne hun med fordel gått enda lengre inn i den mørke materien, og den mangler litt nerve sammenlikn­et med originalen. Men filmen er både vellaget, velspilt og underholde­nde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway