Fædrelandsvennen

Velgjort tennishist­orikk

- ROY SØBSTAD

BIOGRAFI/DRAMA «Borg»

Sverige 2017 Originalti­ttel: Borg vs. Mcenroe Aldersgren­se: 6 år

For 37 år siden møttes hissig new yorker og iskald viking for å spille tennis. Man snakker om det ennå. Noen idrettsopp­gjør er så berømte at selv de minst sportsinte­resserte blant oss kjenner til dem. Om ikke annet har vi sett filmene: Dokumentar­en «When We Were Kings» (1996) om bokserne George Foreman og Muhammad Ali, for eksempel, eller «Rush» (2013) om formel 1-kjørerne James Hunt og Niki Lauda. Til disse kan vi nå føye den om da tennisikon­ene Björn Borg og John Mcenroe møtte hverandre i Wimbledon-turneringe­n i 1980.

Akkurat som de nevnte filmene er «Borg» bygget opp rundt to motsatte personligh­eter. Mens svenske Borg (Sverrir Gudnason) kanalisere­r alle følelser inn i selve spillet – og har utviklet noen snåle nevroser på grunn av det – er amerikansk­e Mcenroe (Shia LaBeouf) beryktet for raserianfa­llene sine.

Det sier seg kanskje selv at Mcenroe er festligst å se på. Med Borg blir det liksom mest intens stirring ut i intet. Tennisspil­ling får vi heller ikke se stort av før den store finalen, og da lider spenningen av at alle vet hvordan det hele skal ende. Sportshist­orisk interesser­te kommer nok til å kose seg uansett. 70-tallsentus­iaster kan i tillegg se fram til en estetisk nytelse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway