Fædrelandsvennen

Reiser til Afrika for å finne

Det er slutt på ukritiske prøvespill. Denne høsten skal flere i Start-apparatet reise rundt for å speide etter nye signeringe­r.

-

– Vi er bestemt på at vi kommer til å legge mye tid i scoutingar­beidet. Det er helt klart den beste måten å kartlegge spillere på, sier Tor-kristian Karlsen.

Maset rundt nye spillere har lagt seg noe etter at overgangsv­induet både nasjonalt og internasjo­nalt til slutt stengte, men Starts sportslige leder har ikke rolige dager av den grunn.

PROSPEKTER I GHANA

Kartleggin­gen av nye spillere er allerede i gang. Fredag formiddag setter assistentt­rener Mick Priest seg på flyet – med destinasjo­n Afrika – nærmere bestemt Ghana. Der skal han være i én uke, for å se nærmere på interessan­te prospekter.

Karlsen ønsker ikke å si altfor mye om formålet med akkurat denne turen. Men i dette intervjuet med Fædrelands­vennen forteller han mer om hvordan Start ønsker å jobbe i jakten på klubbens neste forsterkni­nger. Priests tur til Afrika blir ikke den siste turen utenlands for å speide spillere.

– Spesielt i de delene av verden hvor vi realistisk sett kan hente de beste spillerne, så er det absolutt fundamenta­lt å reise. La oss ta Afrika: Det er kun i noen deler av Afrika hvor du har tilgang til gode bilder gjennom de verktøyene vi bruker. Hvis du snakker om VestAfrika er det praktisk talt ingenting. I stedet for ukritisk å hente spillere på prøvespill på løpende bånd, så tror jeg det er viktig at vi reiser og ser spillerne først, sier Karlsen.

PLUKKE På ØVERSTE HYLLE

– Er det spesielle land dere kommer til å fokusere på?

– Vi må være kreative i marked der vi kan konkurrere om de beste spillerne. Det kan vi ikke gjøre i de fleste europeiske land. I deler av Afrika, Sør-amerika og Mellom-amerika så er ofte spillerne ekstremt innstilt på å komme seg til Europa. Hvor betyr kanskje ikke så mye. Jeg synes det er mer interessan­t å plukke på øverste hylle der vi kan, i stedet for å plukke opp smulene etter de store klubbene. Vi prøver å gå rett til kilden.

– Så det finnes fortsatt områder i verden der toppklubbe­ne ikke har full oversikt?

IKKE FRA FISKEDISKE­N

– Det gjør det, absolutt. Utfordring­en ligger i å hente spillere fra ganske underutvik­lede fotballand, så må man akseptere at det tar tid. Vi må legge ressurser i disse spillerne, og foredle produktet. De store klubbene tar seg ofte ikke bryet med det, de vil ha ferdig produkt. De vil hente fra ferskvared­isken, mens vi henter direkte fra sjøen. Så må vi bruke tid på å rense, foredle og klargjøre. Det tar tid, men der ligger våre muligheter.

– Vil det være viktig at spillerne dere henter har videresalg­spotensial­e?

– På sikt kommer det til å være det. Jeg tror at i Norge kan du ikke operere på noe annet prinsipp enn at de spillerne du signerer må ha som mål at de skal komme seg videre på et tidspunkt. Det be-

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Tor-kristian Karlsen forteller om hvordan han mener Start bør sikre seg de beste spillerne.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Tor-kristian Karlsen forteller om hvordan han mener Start bør sikre seg de beste spillerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway