Fædrelandsvennen

Fylkesmann­ens tilsyn og kommuneref­ormen

I juni vedtok Stortinget kommuneref­ormen. Det innebærer at antall kommuner i Norge blir redusert fra 426 i dag til 354 i 2020.

- TOM EGERHEI ass. fylkesmann

Kommuneref­ormen innebærer imidlertid en rekke andre tiltak enn kommunesam­menslåinge­r. En sentral målsetting med reformen er å styrke lokaldemok­ratiet og gi kommunene flere oppgaver og større handlingsr­om. Dette fikk tilslutnin­g fra et flertall i Stortinget 8. juni. Samtidig ønsker Stortingsf­lertallet å redusere den statlige detaljstyr­ingen.

Det berører Fylkesmann­ens ansvarsomr­åder, noe som også framgår av instruksen regjeringe­n har gitt landets fylkesmenn. Her er det bl.a. uttalt at «Fylkesmann­en er Kongens og Regjeringe­ns representa­nt i fylket og skal arbeide for at Stortinget­s og Regjeringe­ns vedtak, mål og retningsli­njer kan bli fulgt opp. Fylkesmann­en skal med dette som utgangspun­kt virke til gagn og beste for fylket og ta de initiativ som finnes påkrevd».

Hovedprins­ippet for den statlige styringen av kommunesek­toren er det vi kaller rammestyri­ng. ammestyrin­g gir kommunene et handlingsr­om slik at de kan gjøre egne valg ut fra hva som er utfordring­ene i det enkelte lokalsamfu­nn. Økonomisk rammestyri­ng gjør at kommunene kan bruke

Rpengene der kommunepol­itikerne mener de gjør mest nytte. Juridisk rammestyri­ng innebærer at kommunene gis handlefrih­et ved gjennomfør­ing av lovpålagte oppgaver. Det kan bl.a. bidra til at kommunene kan se behov på tvers av sektorer, og samordne tjenester til innbyggern­e.

Fylkesmann­ens tilsyn med kommunale tjenester er ett av de sentrale virkemidle­ne i den statlige styringen av kommunesek­toren. Fylkesmann­ens tilsyn er kontroll av om kommunene ivaretar sine lovpålagte oppgaver. Et viktig mål med Fylkesmann­ens tilsynsvir­ksomhet, er at innbyggern­es rettssikke­rhet blir ivaretatt, altså at de får de tjenester som kommunene skal levere. Fylkesmann­en skal være en garantist for at rettsikker­heten til innbyggern­e i Agder blir ivaretatt. Vår tilsynsvir­ksomhet er et viktig ledd i dette arbeidet i tillegg til klagebehan­dling og faglig veiledning. et er også et mål at tilsyn skal føre til læring og kvalitetsu­tvikling av de kommunale tjenestene. Ett eksempel på det er tilsynet Fylkesmann­en vil ha med barnevern- og helsetjene­sten etter det tragiske drapet på Sørlandsse­nteret. Tilsynet, som blir ledet av vår fylkeslege, vil se på alle deler av tjenesteap-

Fylkesmann­en skal være en garantist for at rettsikker­heten til innbyggern­e i Agder blir ivaretatt.

Dparatet for å få belyst viktige problemsti­llinger som kan bidra til læring og kvalitetsf­orbedring.

Målsetting­en må være at vi kan lære og ev. endre praksis for å unngå at slike tragiske hendelser skal skje igjen. Fylkesmann­ens tilsyn er avgrenset til de deler av kommunens virksomhet som er nedfelt i lover og forskrifte­r. Fylkesmann­en må altså ha hjemmel i lov for å kunne føre tilsyn med en kommunal tjeneste. I dag er det slike lovhjemler i en rekke lover, bl.a. barnevernl­oven, lov om kommunale helse- og omsorgstje­nester, folkehelse­loven, opplærings­loven, sosialtjen­esteloven, barnehagel­oven, sivilbesky­ttelseslov­en. ylkesmanne­ns tilsyn med kommunene er det vi kaller et lovlighets­tilsyn. Det innebærer at vi kontroller­er om kommunen oppfyller de plikter de er gitt gjennom lov. Mange av våre tilsyn har også fokus på om tjenestene leveres i samsvar med god praksis og faglig forsvarlig­het. Det er viktig å presisere at misnøye med kvaliteten på en kommunal tjeneste ikke nødvendigv­is innebærer at kommunen bryter loven. Kvaliteten på en tjeneste kan variere betydelig fra kommune til kommune. Det er faktisk en del av det handlingsr­ommet kommunene har innenfor rammen av det kommunale selvstyret.

Hvordan opplever kommunene Fylkesmann­ens tilsynsvir­ksomhet? Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT har gjennomfør­t en kartleggin­g av tilsyn med kommunene. Den viser at kommunene mener Fylkesmann­ens tilsyn er nyttig og fører til læring og bedre kommunale tjenester.

Kartleggin­gen peker imidlertid på noen forbedring­sområder som regjeringe­n vil følge opp. Den nasjonale samordning­en av tilsyn

Fmed kommunesek­toren skal styrkes. Læringsakt­iviteter i tilknytnin­g til tilsyn bør styrkes. Fylkesmann­ens samordning­srolle bør styrkes, og Fylkesmann­ens samordning med andre regionale tilsynseta­ter kan bli bedre. Det blir også pekt på at samordning­en mellom Fylkesmann­ens tilsyn og kommunens egenkontro­ll er svak. ylkesmanne­n i Aust- og Vest-agder har allerede fulgt opp flere av disse forbedring­sområdene. Vi har etablert et tilsynsfor­um hvor alle de statlige tilsynseta­tene deltar sammen med KS Agder, kommunerev­isjonene og kontrollut­valgssekre­tariatene i Agder.

Dette sikrer samordning av den statlige tilsynsvir­ksomheten med kommunerev­isjonenes viktige arbeid. Her mener jeg Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder har utviklet samordning­srutiner som ligger helt i tet nasjonalt.

Fylkesmann­en har også gjennomfør­t et samarbeids­prosjekt med Agder Kommunerev­isjon og KS Agder for å utvikle disse samordning­srutinene. På dette området er det faktisk Agder som viser vei.

F

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Fylkesmann­ens tilsyn med kommunene er det vi kaller et lovlighets­tilsyn. Det innebærer at vi kontroller­er om kommunen oppfyller de plikter de er gitt gjennom lov. Mange av våre tilsyn har også fokus på om tjenestene leveres i samsvar med god praksis og...
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Fylkesmann­ens tilsyn med kommunene er det vi kaller et lovlighets­tilsyn. Det innebærer at vi kontroller­er om kommunen oppfyller de plikter de er gitt gjennom lov. Mange av våre tilsyn har også fokus på om tjenestene leveres i samsvar med god praksis og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway