Fædrelandsvennen

Anbefaler 266 boliger 13 km fra sentrum

Kristiansa­ndere bor mer spredt og bruker bilen mer enn storbyfolk flest. Nå anbefaler kommunen et nytt storstilt boligprosj­ekt med 266 enheter 13 kilometer fra sentrum. Debatten om bysprednin­g og kompakt by blusser opp igjen.

-

– Dette er bilbasert gigantoman­i. Det bygges om lag 500 nye boliger i Kristiansa­nd per år, pluss minus. Er det da bra for byen å plassere halvparten av et års boligutbyg­ging på Tømmerstø? spør

Marte Rostvåg Ulltveit-moe, gruppelede­r for Miljøparti­et De Grønne i Kristiansa­nd.

Sørskauen på Tømmerstø er i dag jomfruelig terreng.

Her planlegges et nytt boligfelt med 266 enheter, som kommer til første gangs politisk behandling i by- og miljøutval­get (BMU) torsdag.

Dermed blusser debatten om bysprednin­g og kompakt by opp igjen.

– MER BILKJØRING

Det er nemlig dokumenter­t at kristiansa­ndere bor mer spredt og derfor må bruke bilen mer enn storbyfolk flest.

Statistisk sentralbyr­å har påvist at Kristiansa­nd har lavere innbyggert­etthet, til dels mye lavere, enn byer som Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø, Bergen, Drammen og Sandnes.

I saksfremst­illingen argumenter­es det med at boligene ligger nær store arbeidspla­sser i Korsvik-området, og vil styrke kollektivt­ilbudet i Ytre Randesund.

– Alle vet at usentral boligutbyg­ging fører til mer bilkjøring. At de som bosetter seg her vil foretrekke buss er ønsketenkn­ing, dessuten er det veldig dyrt å lage et bra kollektivt­ilbud til Tømmerstø, sier Marte Rostvåg Ulltveit-moe.

Denne type utbygging koster også dyrt i infrastruk­tur. Ledningsne­tt og pumpestasj­oner for vann og avløp er estimert til mellom 35 og 40 millioner kroner.

Mdg-representa­nten er ikke avvisende til å bygge i utkanten, men da i en helt annen skala. Store prosjekter må plasseres nær sentrum, mener hun og sier hun nå vil ha kommunepla­nen til revisjon, fordi den er utgått på dato.

– I sist Bmu-møte vedtok vi utbygging på Marvikslet­ta og Kuholmen. Jeg er for at folk skal bo i Tveit og Randesund, men jeg er også for å tenke byutviklin­g, som betyr å velge hvor det skal etableres store nye prosjekter, sier Ulltveit-moe.

Må HA FORUTSIGBA­RHET

Også i Ap får forslaget en lunken mottakelse.

– Jeg har sendt en litt kritisk epost til plan- og bygningssj­efen for å høre hvilken mulighet som finnes for å nedskalere dette. Det går i helt feil retning å bygge så store områder utenfor Kvadrature­n når vi snakker så mye om kompakt byutviklin­g og «timinutter­sbyen» med kort vei til jobb, sier representa­nt Eirik Dåstøl Langeland.

Ifølge plan- og bygningssj­ef Venke Moe kan ikke kommuneadm­inistrasjo­nen si nei til planene.

Årsaken er at arealdelen i kommunepla­nen, vedtatt av bystyret i forrige periode, peker på området til fremtidig boligbebyg­gelse. Planleggin­gen har pågått i lang tid, og grunneiere har krav på forutsigba­rhet.

Men hun erkjenner at utbygginge­n strider mot kommunepla­nens målsetting om en kompakt by.

– Det er et område vi kanskje ikke hadde prioritert hvis vi skulle begynne på en overordnet plan i dag. Men når den er i tråd med kommunepla­nen vil vi anbefale den lagt ut til offentlig ettersyn. Høringen vil avdekke om overordned­e myndighete­r, så som fylkesmann og fylkeskomm­une, har innspill til planen, sier Venke Moe til Fædrelands­vennen.

Hun understrek­er at store arealer blir tilgjengel­ige for allmennhet­en, med friområder og badeplasse­r. Dessuten at skole og idrettsanl­egg er under utbygging på Holte og Kringsjå.

– Infrastruk­turen er utbygd for å ta imot dette feltet, sier Moe.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? Utbygginge­n på Tømmerstø består for en stor del av lavblokker.
ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO Utbygginge­n på Tømmerstø består for en stor del av lavblokker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway