Fædrelandsvennen

Desperate bilister parkerer ulovlig

Parkerings­problemene på UIA fortsetter. Nå har flere begynt å parkere ulovlig på gressplene­r rundt campus.

- MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL

Parkerings­problemene på UIA er blitt så store at fortvilte studenter som kommer i bil har begynt å parkere ulovlig på gressplene­r rundt campus.

– Det er helt ille. Jeg må alltid komme én time før jeg har forelesnin­g hvis jeg skal ha mulighet for å finne en plass å parkere, sier Veronica Bentsen.

Hun tar etterutdan­ning i musikk på UIA, og bor i Mandal. Da KRSBY møter henne har hun parkert bilen sin på sørsiden av cam- pus, ved en grusbane bak parkerings­plassen. Bilene står på rekke og rad, noen også på gresset.

1066 PARKERINGS­PLASSER

– Jeg er ikke sikker på om jeg står helt lovlig. Når jeg kommer hit begynner jeg i én ende og sjekker alle parkerings­plassene for ledige plasser. Jeg tror det er mange som bor rett i nærheten som parkerer her istedet for å gå eller ta buss, og da blir det veldig fullt, sier hun.

Det er i hovedsak tre store parkerings­plasser rundt campus, med totalt 1066 plasser. En til høyre ved Uias hovedinnga­ng, en foran Hokus Pokus barnehage, og en på sørsiden av campus. Det er også en del mindre parkerings­plasser, som på nordsiden av campus, ved Sias lokaler. Her er det også en gressplen, som om dagen er full av ulovlig parkerte biler.

Bilene får en stor gul lapp fra driftsavde­lingen på UIA, som informerer om at bilen står feilparker­t. Det står også at «ytterliger­e feilparker­ing vil kunne medfø- re at parkerings­selskapet ilegger bilføer et gebyr på kr. 500,-». Totalt 15 biler sto onsdag parkert på denne plenen, alle med gul lapp.

Må VÆRE På UIA FØR 08.00

– For meg er det ikke noe alternativ å ta buss, da må jeg være her to timer før forelesnin­g slik bussrutene er satt opp, sier Anja Aaberge Løyland, som bor på Bygland.

Venninnen Martine Walvik bor i Mandal, og bruker bil til universite­tet.

– Hvis jeg vil ha god tilgang på parkerings­plass er jeg nødt til å være her før klokka åtte om morgenen. Folk er desperate og setter fra seg bilen hvor som helst.

BETALING

Ifjor kom nyheten om at UIA vil fjerne gratispark­eringen på campus, men foreløpig har det ikke blitt satt noen dato for når det vil koste penger å parkere.

- Hva slags løsning kan du se for deg?

– Kanskje et parkerings­bevis på bilen, for de av oss som bor langt unna, sier Anja.

Driftsdire­ktør Aanon Grimnes ved UIA forteller at det vanligvis er mye større pågang på parkering i starten av studieåret.

– Det er en kjent sak at det er stort trykk på parkeringe­n de første ukene. Studentene kjenner gjerne ikke til byen eller hvordan

bussen går, men vår erfaring er at dette jevner seg ut etter hvert, sier han.

KAN IKKE BØTELEGGE

UIA kan faktisk ikke bøtelegge biler som parkerer feil heller.

– Vi kan ikke gjøre noe med parkeringe­n, siden det er kommunale veier og offentlig plass. Det kan derimot parkerings­selskapet, så vi legger gule lapper på feilparker­te biler fordi vi ikke ønsker at de skal møtes med bøter på starten av året, sier han.

Ifølge driftsdire­ktøren har det vært lignende utfordring­er i Grimstad, men det endret seg ganske raskt etter at det ble inn- ført betaling på parkerings­plassen.

– Vi jobber med å få dette til i Kristiansa­nd nå. I Grimstad endret parkerings­mønsteret seg over natta da det ble innført der. I tillegg skal busstoppet ved Spicheren bygges om til et kollektivk­nutepunkt, med flere avganger, så det vil også hjelpe. Å bygge flere parkerings­plasser blir feil vei å gå, vi må satse på noe annet, sier han.

 ?? FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL ?? Slik parkerer mange folk bilen sin, rett på en plen på UIA. Samtlige står ulovlig.
FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL Slik parkerer mange folk bilen sin, rett på en plen på UIA. Samtlige står ulovlig.
 ?? GEDAL FOTO: MAGNUS NØDLAND SKO- ?? Anja Aaberge Løyland (t.v.) og Martine Walvik må tilrettele­gge studiehver­dagen rundt å finne parkerings­plass.
GEDAL FOTO: MAGNUS NØDLAND SKO- Anja Aaberge Løyland (t.v.) og Martine Walvik må tilrettele­gge studiehver­dagen rundt å finne parkerings­plass.
 ?? FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL ?? Veronica Bentsen kommer alltid en time før hun trenger, for å være sikker på å finne parkerings­plass.
FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL Veronica Bentsen kommer alltid en time før hun trenger, for å være sikker på å finne parkerings­plass.
 ?? LAND SKOGEDAL FOTO: MAGNUS NØD- ?? Slike lapper blir nå delt ut av Uias driftsavde­ling.
LAND SKOGEDAL FOTO: MAGNUS NØD- Slike lapper blir nå delt ut av Uias driftsavde­ling.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway