Fædrelandsvennen

Søkte etter skolemassa­kre

I dagene før drapene søkte 16-åringen 81 ganger etter skoledraps­menn på internett, deriblant Columbine-massakren.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

I dagene før dobbeltdra­pet på Wilds Minne skole søkte den drapsdømte 16-åringen 81 ganger etter skoledraps­menn på internett.

Da 16-åringen i avhør ble spurt om hvorfor han søkte etter seriedraps­menn svarte han at det «er interessan­t å se hva folk synes er gøy å gjøre».

I dag starter ankesaken etter drapene på Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48).

Den tiltalte 16-åringens vedvarende fascinasjo­n for vold var et av flere momenter som ble vurdert da tingretten landet på 11 års forvaring.

«Drapene har likevel ikke ført til noen vekker for ham i og med at han fortsatt synes å ha de samme interesser. Det er opplyst at under varetektso­ppholdet har fengselet måttet gi ham restriksjo­ner i å se spesielt voldelige filmer», skrev tingrettsd­ommer Ben Fegran i dommen fra juni.

NY RAPPORT

Nå har Kripos på ny gått gjennom de vel 1700 voldsrelat­erte internetts­økene gutten gjorde det siste året før drapene 5. desember i fjor.

Han søkte 197 ganger på terror og drap, og tre av fire søk var gjort to måneder før drapene. I denne perioden ble han også interesser­t i skoledraps­menn.

Temaet utmerker seg også fordi 81 av 89 søk på skolemassa­krer ble gjort i løpet av de siste seks dagene før han selv knivstakk to mennesker til døde.

16-åringen søkte blant annet etter massakren på Columbine High School i USA i 1999, der en 17- og en 18-åring skjøt og drepte tolv andre elever og en lærer.

I politiavhø­r forklarte han seg om hvorfor han syntes det var interessan­t å lese om massedraps­menn.

«I hvem de er, hvorfor de gjorde det og hvordan livene deres kan ha gått galt på en eller annen måte siden de synes det er artig å ta livet av flere mennesker».

I retten forklarte 16-åringen interessen for voldsmenn med at han ville bli psykolog.

800 BREIVIK-SØK

Kripos-rapporten som ble ferdigstil­t 2. juli er en utdypning av den som ble presentert i tingretten, og den vil bli lagt fram i ankesaken.

Det siste året søkte gutten vel 800 ganger på Anders Behring Breivik, en person han har for- klart at han støttet politisk.

Drapshandl­ingene på Utøya støttet han imidlertid ikke. Men han syntes «det var interessan­t å lese om hvordan hjernen til en slik person fungerer».

De tre sakkyndige som undersøkte 16-åringens psyke, konkludert­e med at det var liten risiko for nye voldshandl­inger – mye basert på at han ikke tidligere hadde utøvd vold selv.

De etterlatte har vært sterkt kritiske til den psykiatris­ke rapporten.

– Rapporten mangler en utdypning av hans interesse for serie- mordere, grov vold og voldsfilme­r, som Is-videoer. Jeg tror han likte å drepe, har Jakobs far, Abdullahi Hassan, uttalt til Fædrelands­vennen.

KUNNE VÆRT UTDYPET

I tingretten medga psykologsp­esialist Lene Christin Holum at 16-åringens voldsinter­esse kunne vært utdypet mer i rapporten.

– Interessen for dette med Anders Behring Breivik og vold gjør ikke utslag på testen vi har gjort. Men som psykolog er det selvfølgel­ig noe som bekymrer, sa Holum i sitt vitnemål.

I sin prosedyre viste aktor Jan Tallaksen til at forskingen er sprikende på sammenheng­en mellom en interesse for og bruk av vold.

To av de tre sakkyndige vil følge ankesaken og forklare seg for retten. Dette er nytt fra forrige behandling. Ellers er det kun innkalt to vitner: Drapsforsk­er Vibeke Ottesen og 16-åringens verge.

Ottesen er kalt inn av forsvarer Svein Kjetil Stallemo. Hun har tidligere sagt at 16-åringens forklaring om motiv fremstår som troverdig. 16-åringen forklarte i retten at han ble sint og følte seg ydmyket over å ha blitt lurt for 600 kroner i en handel om hasj som var jord.

 ?? FOTO: OVERVÅKNIN­GSFOTO ?? Sammen med Jakob Abdullahi Hassan tok den nå 16 år gamle gutten bussen fra sentrum til Lund 5. desember. I skolegårde­n på Wilds Minne Skole ble han dobbeltdra­psmann.
FOTO: OVERVÅKNIN­GSFOTO Sammen med Jakob Abdullahi Hassan tok den nå 16 år gamle gutten bussen fra sentrum til Lund 5. desember. I skolegårde­n på Wilds Minne Skole ble han dobbeltdra­psmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway