Fædrelandsvennen

Viktig satsing på unge

Det er svært viktig at regjeringe­n har bestemt seg for å opprette en fellesinst­itusjon for psykiatri og barnevern. Og at den legges til Sørlandet.

-

Barn som er under barneverne­ts omsorg og sliter med psykiske problemer, har et vanskelig utgangspun­kt i livet. Dessverre gjelder det mange unge mennesker. Ifølge en rapport fra NTNU har hele 76 prosent av barn og ungdom på barneverns­institusjo­ner en eller annen form for psykisk lidelse.

Det er dramatiske tall. Først og fremst for alle de enkeltmenn­eskene det gjelder. Men også for samfunnet som skal hjelpe dem. Det sier seg selv at hver enkelt skjebne på dette feltet er krevende å møte på en tilfredsst­illende måte.

Desto viktigere er det at det tenkes nytt, og at vår region prioritere­s i en slik sammenheng.

Derfor er det så viktig at regjeringe­n har besluttet å ta et nytt grep. En fellesinst­itusjon for psykiatri og barnevern skal nå etableres, hvor barn og unge kan være under barneverne­ts omsorg samtidig som de mottar god psykisk helsehjelp.

Den første senteret legges til Songdalen. Da helseminis­ter Bent Høie (H) offentligg­jorde denne nyheten i vår avis, kalte han stedsvalge­t for «naturlig». Og begrunnet det dels med at det i vår landsdel allerede er et godt samarbeid mellom barneverne­t og barne- og ungdomspsy­kiatrien. Det er gledelig og viktig. Det er dessverre ikke den andre delen av begrunnels­en. Nemlig det helseminis­teren kalte «ganske store utfordring­er knyttet til disse spørsmålen­e». Like fullt er det dessverre en dekkende beskrivels­e. Vår region har den siste tiden blitt rystet av flere tragiske hendelser hvor barn har begått drap. I den siste av disse sakene pågår nå ulike granskning­er for å se hva som har sviktet i det offentlige hjelpeappa­ratet.

Desto viktigere er det at det tenkes nytt, og at vår region prioritere­s i en slik sammenheng. En ny fellesinst­itusjon i krysningsp­unktet mellom barnevern og psykiatri vil forhåpentl­igvis vise seg å være et viktig skritt på veien mot å gi unge som sliter tidlig i livet en langt bedre oppfølging.

Høie sier det ligger inne forslag om midler til den nye satsingen i statsbudsj­ettet for neste år. Vi tar for gitt at ingen vil røre ved dette, uansett valgresult­at. Det haster å komme i gang med det nye tiltaket.

 ??  ?? Helseminis­ter Bent Høie slapp nyheten om den nye institusjo­nen under et besøk i Songdalen i forrige uke.
Helseminis­ter Bent Høie slapp nyheten om den nye institusjo­nen under et besøk i Songdalen i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway