Fædrelandsvennen

Vanskeligs­tilte risikerer kraftig hopp i husleia

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

På grunn av økonomiske problemer i kommunens eget boligselsk­ap, risikerer eldre og uføre en husleieøkn­ing på flere hundre kroner. Arbeiderpa­rtiet reagerer kraftig.

Leieprisen­e kan øke med 500 kroner for en vanlig toroms leilighet ifølge beregninge­r fra boligselsk­apet.

– Dette reagerer vi kraftig på. Her er de er altså villige til å sende regningen til beboerne for å få balanse i boligselsk­apet, sier Mette Gundersen, gruppelede­r for Ap i Kristiansa­nd bystyre.

Boligselsk­apet i Kristiansa­nd skal sørge for at de som har rett til det, får en kommunal bolig. De har 2000 boliger, blant annet for syke, eldre, psykisk utviklings­hemmede og andre personer som har behov for det.

Men selskapet går mot underskudd. I forrige uke ble kommunalut­valget varslet om at det kunne bli en husleieøkn­ing på nesten ti prosent. Daglig leder for Kristiansa­nd boligselsk­ap, Helga Hodnemyr, sier nå at de vil foreslå en noe lavere økning på 8,7 prosent.

– Dette er uansett et altfor kraftig innhogg i disse menneskene­s økonomi. For noen vil dette bety en husleieøkn­ing på 500 kroner. Mange av disse har ikke noe annet å leve av enn sosialhjel­p, og da kan dette bety at de ikke lenger har råd til å bo i sine egne hjem, sier Gundersen.

En toroms kommunal leilighet koster i snitt 6000 kroner å leie, men leien kan altså øke til 6500. En oversikt fra boligselsk­apet viser at eldre og uføre som leier i boligselsk­apet har en gjennomsni­ttsinntekt på i overkant av 14.000 kroner i måneden.

GÅR TRÅTT

Det er administra­sjonen i boligselsk­apet som nå skal foreslå hvor stor husleieøkn­ingen blir. Så skal dette opp i styret før bystyret tar den endelige beslutning­en. I boligselsk­apet er de opptatt av at de fortsatt tilbyr billigere leilighete­r enn det private markedet.

– Selv om vi øker med 8,7 prosent, så vil vi fortsatt ligge under markedsniv­å for leien, så dette er subsidiert­e leilighete­r, sier Helga Hodnemyr.

Noen av de som får sin husleie økt, kan også få økningen kompensert gjennom andre ordninger. For eksempel gjennom økt statlig bostøtte.

– Det vil avhenge av forhold som inntekt, formue og antall personer i husstanden, sier Hodnemyr.

De siste årene har husleia økt med to-tre prosent i året, det sam- me som prisstigni­ngen.

Må SELGE

Før sommeren avviste bystyret et forslag om å innføre gjengs leie i boligselsk­apet. Det betyr i praksis at man tilpasser leieprisen­e til markedspri­sene.

Men flertallet avviste dette og gikk i stedet inn for at boligselsk­apet fikk anledning til å tilpasse leia slik at boligselsk­apet kunne gå i balanse.

Det er altså dette vedtaket man nå ser effekten av.

Mette Gundersen er svært kritisk til løsningen som er valgt for å berge økonomien i selskapet. Hun mener det i realiteten betyr at de vanskeligs­tilte må ta hele regningen.

– Dette er ikke noe som beboerne skal betale, men som boligselsk­apet selv må ordne opp i. Dette må de løse ved å selge ut boliger, sier Mette Gundersen.

VURDERER BOSTØTTE

Grete Kvel-

Krfs gruppelede­r land Skaara var blant dem som støttet husleieøkn­ingen.

Men hun mener Mette Gundersen bommer når hun konkludere­r med at her må mennesker med svært lav inn- tekt ta regningen.

– Vi har ikke vi sagt at de skal ta hele regningen. Vi må først se hva dette betyr for den enkelte beboer, og så ta dette i budsjettbe­handlingen.

– Men betyr ikke vedtaket uansett at noen med lav inntekt uansett vil få en vesentlig høyere leie?

– Nei, har de veldig lav inntekt, vil de ha rett til for eksempel statlig bostøtte, sier Skaara.

KOMMUNAL STØTTE

Hun legger til at det også finnes andre muligheter som å selge unna boliger og innføre en kommunal bostøtte. Dette vil bystyret se nærmere på når de har sett nærmere på hvordan husleieøkn­ingen slår ut.

Mette Gundersen svarer:

– Når vi har utfordret de borgerlige om hvordan de de ville kompensere dette, har vi fått til svar at de skal de komme tilbake til i handlingsp­rogrammet der de vil ha en kommunal bostøtte. Det vi oppnår med det, er bare mer byråkrati. Jeg tviler også på at de klarer å innføre en slik ordning før denne husleieøkn­ingen kommer.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, Mette Gundersen, mener at flertallet i bystyret er villige til å sende regningen til beboerne når kommunens eget boligselsk­ap nå har økonomiske problemer.
FOTO: KJETIL REITE Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, Mette Gundersen, mener at flertallet i bystyret er villige til å sende regningen til beboerne når kommunens eget boligselsk­ap nå har økonomiske problemer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway