Fædrelandsvennen

Fylkesmann­en vil stoppe Nav-flytting

Fylkesmann­en advarer mot å flytte Nav til Hunsøya uten å planlegge hva øya skal brukes til først, og tar Vennesla kommune i lære.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

– Fylkesmann­ens meninger tar vi med i den totale vurderinge­n av hva vi skal gjøre. Men vi mener altså at mye taler for å flytte Nav til Hunsøya, sier rådmann Svein Skisland til Fædrelands­vennen.

Mens Vennesla kommune har innført byggeforbu­d i Vennesla sentrum til skikkelige planer foreligger, åpner kommunen for en helt annen praksis på Hunsøya.

Der er tanken å gi lov til etablering av 3000 kvadratmet­er Nav-kontor og offentlige kontorer gjennom dispensasj­on – uten å regulere først. Kommunen har allerede godkjent et anbud fra Hunsfos Næringspar­k.

Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling er lite fornøyd med dette, og minner i et brev til kommunen om at det bør planlegges først og bygges etterpå.

Fylkesmann­en fraråder at Vennesla gir dispensasj­on til offentlige kontorer i Hunsøya næringspar­k nå:

BER OM SKIKKELIG PLAN

«Etter vår vurdering, er Hunsøya et område som bør ses i en større sammenheng, og således underlegge­s en felles, helhetlig planleggin­g».

Brevet fortsetter med å minne Vennesla kommune på hva lovverket sier:

«Ut fra hensynet til offentligh­et, samråd og medvirknin­g i planproses­sen, er det viktig at endringer i planer av betydning ikke skjer ved dispensasj­oner, men behandles etter reglene om kommunepla­nlegging og regulering­splaner.»

Fylkesmann­en minner også kommunen om hvorfor man lager planer:

«Hensikten bak en planproses­s er bl.a. å oppnå styring og kontroll med utviklinge­n av et område, og sikre at ulike tiltak i størst mulig grad inngår i en helhetlig tenkning rundt arealutnyt­telsen i området.»

Vest-agder fylkeskomm­une satte foten foreløpig ned for et par uker siden og viste til at Nav-flytting ut av et kommunesen­ter og inn i et ikkeregule­rt område strider mot overordne regler om sentrumsst­ruktur. Fylkesmann­en konstatere­r også at Hunsøya Næringspar­k ikke er et sentrumsom­råde, slik ledelsen i Vennesla kommune har ment:

SENTRUM ELLER IKKE?

«Det aktuelle område er i kommunepla­nen avsatt til nåværende næringsbeb­yggelse med plankrav», står det i brevet fra miljøverna­vdelingen.

Både Skisland og ordfører Torhild Bransdal mener hele Hunsøya er sentrum og at noe annet er formalisme og flisespikk­eri.

Formelt er virkelighe­ten slik:

●● God Driv As del av øya er «fremtidig sentrumsom­råde» i kommunepla­nen og under regulering nå.

●● Næringspar­kens del av øya er i kommunepla­nen definert som «næringsbeb­yggelse med plankrav». Planleggin­g er ikke startet.

●● I Kristiansa­ndsregione­ns plan for areal og transportu­tvikling er hele Hunsøya skriftlig definert som sentrum, men denne planen er ikke juridisk bindende. – Hvorfor sier dere at Hunsøya er sentrum når det faktisk er et næringsomr­åde som skal planlegges videre, og dere tidligere har sagt at ikke det må etableres mer der før området er regulert, Skisland?

– Vi forholder oss til den regi- onale store planen som omtaler hele Hunsøya som sentrum. Det er ikke alltid man kan vente på planer hvis man skal få noe gjort.

– Du har vært svært kritisk til for eksempel Filadelfia som har fått dispensasj­oner på Vikeland og etterlyst regulering. Gjør ikke kommunen nå det samme som du har vært kritisk til?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er mange ulike hensyn i enhver sak og ting kan ikke alltid sammenlikn­es.

Fylkespoli­tikerne skal si hva de mener om å etablere Nav på Hunsøya i fylkesutva­lget 10. oktober.

– Vi har ikke bestemt hva vi vil gjøre hvis Vennesla kommune ikke lytter til våre råd, sier assisteren­de fylkesmilj­øverndirek­tør Ingunn Løvdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: SKISSE: HUNSFOS NÆRINGSPAR­K ?? Hunsfos Næringspar­k og Vennesla kommune vil flytte Nav og enhet for barn og familie inn i bygget til venstre. Fylkesmann­en i Aust- og VestAgder fraråder dette sterkt.
FOTO: SKISSE: HUNSFOS NÆRINGSPAR­K Hunsfos Næringspar­k og Vennesla kommune vil flytte Nav og enhet for barn og familie inn i bygget til venstre. Fylkesmann­en i Aust- og VestAgder fraråder dette sterkt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway